Bruggenbouwer die bio-landbouw op hoger plan heeft weten te tillen

Koninklijke Onderscheiding voor Edith Lammerts van Bueren

Op woensdag 26 april 2017 ontvangt prof. dr. ir. Edith Lammerts van Bueren uit handen van burgemeester Van Zanen van Utrecht een Koninklijke Onderscheiding voor haar immense inzet om de landbouw te verduurzamen. Met haar praktijk- en resultaatgerichte aanpak en haar passie voor biologische landbouw heeft ze ervoor gezorgd dat de biologische zaadveredeling een enorme kwaliteitssprong heeft kunnen maken. Daarnaast zet zij zich onvermoeibaar in voor een respectvolle dialoog over complexe issues in de agrarische sector. Lammerts is als onderzoeker veredeling verbonden aan het Louis Bolk Instituut en is hoogleraar Biologische Plantenveredeling aan Wageningen University & Research.

Wetenschappelijk onderzoek, juist ook voor de burger

Lammerts van Bueren heeft als wetenschapper de burger en consument altijd op haar netvlies gehad. Zo heeft zij bij het ontwikkelen van nieuwe, ziektevrije aardappelrassen (een proces dat vaak meer dan tien jaar beslaat) ook altijd aandacht gehad voor smaak. Want wat heb je aan een nieuw duurzaam aardappelras als de consument dat vervolgens niet lekker vindt en dus niet koopt? Deze aanpak heeft haar eerder de titel 'Nationale Held van de Smaak' opgeleverd. Op maatschappelijk complexe thema's zoals gentech is Lammerts erin geslaagd om het debat tussen voor- en tegenstanders op respectvolle wijze vorm te geven. Hierbij inspireert ze politici, burgers, bedrijven en beleidsmakers in binnen- en buitenland. Daarnaast weet Lammerts het verhaal over veredeling, en het belang van biologische landbouw helder en overtuigend naar buiten te brengen. Als geen ander kan zij resultaten van onderzoek in de biologische landbouw doorvertalen naar kansen voor gangbare boeren. Dat zorgt voor een toenadering tussen beide werelden.

Biologische producten dankzij biologisch zaaizaad

"Biologisch zaaizaad is niet meer uit Nederland en uit EU-landen weg te denken. Dat is primair de verdienste geweest van Lammerts. Daar hebben dagelijks miljoenen burgers en boeren profijt van", stellen de supporters van de onderscheiding. De steunbetuigingen voor Lammerts van Bueren zijn zowel vanuit het bedrijfsleven als de onderzoekswereld gekomen.


Bio-beurs 2016: Edith Lammerts-van Bueren en en biologische teler Niek Vos (Maatschap Vos) tonen trots de resistente bio-aardappel Niek's Witte (ras Bionica).

Ceremonie

Op 26 april, traditioneel de dag vóór Koningsdag, krijgen de decorandi hun lintje uitgereikt door de burgemeester van hun woonplaats. Edith Lammerts van Bueren krijgt deze op woensdagmorgen in de Stadsschouwburg in Utrecht van burgemeester Van Zanen. 's Middags is er een receptie voor genodigden.


Edith Lammerts van Bueren geeft in augustus 2013 namens BioImpuls uitleg tijdens een publieksdag waarop men de gelegenheid kreeg om een proeveld met biologisch veredelde en genetisch gemodificeerde aardappelen te bekijken op het terrein van Wageningen UR.

Over het Louis Bolk Instituut

Lammerts van Bueren vervult -naast haar functie als onderzoeker veredeling- bestuursfuncties bij onder meer de Wetenschappelijke Raad voor Duurzame Landbouw en Voeding en het internationale IFOAM. Zij is één van de pioniers van het Louis Bolk Instituut, dat onderzoek uitvoert op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. De belangrijkste onderzoeksthema's van het instituut zijn natuurinclusieve landbouw en positieve gezondheid.

Kijk voor een overzicht van Lammerts' publicaties op haar profielpagina.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven