Europa consulteert het brede publiek over haar landbouwbeleid. Veel mensen zijn kritisch over landbouw en voeding, maar niet iedereen staat stil bij de impact van de Europese landbouwmiddelen. Daarom liet BioForum Vlaanderen de voorbije weken verschillende opiniemakers, experts en bekende Vlamingen hun stem horen voor een ander Europees landbouwbeleid. Van Dirk De Wachter tot Jill Peeters, van Wim Opbrouck tot Lize Feryn, allen pleiten ze samen met Voedsel Anders voor een drastisch andere aanpak. Ook Bart Staes, Olivier De Schutter en Brecht Herteleer sluiten vandaag aan.
 
Europa tekent momenteel het landbouwbeleid uit voor na 2020. Met maar liefst 42% van alle EU-middelen voor landbouw (140 euro per Europese burger), heeft Europa een behoorlijke impact op de manier waarop wij onze landbouw vorm geven.


 

Stemmen voor Voedsel Anders

Onze landbouw zien velen graag anders. Verschillende opiniemakers, koks en bekende Vlamingen pleiten voor een landbouw met meer aandacht voor dierenwelzijn, voor eerlijke aankoopprijzen, voor een ecologische aanpak en voor meer lokale productie en consumptie.
  • Prof. em. George Allaert (emeritus hoogleraar UGent ): "Het Europees landbouwbeleid moet voortbouwen op het landschappelijk basisweefsel."
  • Seppe Nobels (chef-kok): "Door te kiezen voor lokale, seizoensgebonden keuken met vooral plantaardige voeding kunnen we de huidige en toekomstige uitdagingen op het vlak van gezondheid en duurzaamheid het hoofd bieden."
  • Alice Reys (actrice): "Ik zie Europa liever geld steken in een minder intensieve veeteelt waarbij dieren buiten kunnen lopen."
  • Jill Peeters (weervrouw): "Ecologische boeren beschermen ook onze bodems, het water dat we drinken en de lucht die we inademen."
  • Dirk De Wachter (psychiater KU Leuven): "Bij een leefbare wereld hoort een duurzaam beheerd ecosysteem en een gezonde voeding voor iedereen. De landbouw is de basis van dit gebeuren, maar onderschat en ondergewaardeerd."
  • Lize Feryn (actrice): "Ik kies voor voeding waar de lokale boer ook iets aan heeft."
Ook Bart Staes (Europarlementslid voor Groen), Olivier De Schutter (wetenschapper en voormalig VN-rapporteur over het recht op voedsel) en Brecht Herteleer (tv-gezicht uit het programma 'Iedereen Beroemd') scharen zich bij de groeiende groep pleitbezorgers van een echt duurzame landbouw en voeding. Zij roepen burgers op om bezorgdheden jegends de Europese besluitvorming te uiten.
 

Voedsel Anders

Voedsel Anders is een groeiende beweging van 20 organisaties actief rond landbouw en voeding. Voedsel Anders streeft naar eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen met een verantwoord beheer van bodems, landschap, planten, dieren en water. De beweging werkt aan voedsel- en landbouwsystemen waarbinnen boeren en burgers meer zeggenschap hebben. We willen eerlijke, kostendekkende prijzen voor de boer in alle delen van de wereld en genoeg en gezond voedsel voor iedereen. Dat betekent werken aan zowel voedselsoevereiniteit als aan voedselzekerheid.
 
Voor meer informatie: www.voedsel-anders.be

Bron: BioForum Vlaanderen