Gevolgen nieuwe EU Controle Verordening nog niet in te schatten

Op 7 april is de nieuwe Controle Verordening voor onder andere levensmiddelen, plantgezondheid en gewasbeschermingsmiddelen gepubliceerd. Deze is van toepassing op 14 december 2019. De 'paraplu' Verordening harmoniseert de processen en procedures bij officiële controles op naleving van de EU wetgeving. De scope is ten opzichte van de huidige uitgebreid met biologische productie, fraude en misleiding, gewasbeschermingsmiddelen, plantgezondheid (uitgezonderd kwekersrecht) en de kwaliteitsregelingen (bijvoorbeeld BOB, BGS).
 
Veel werk begint nu met uitwerken van de meer dan 85 gedelegeerde handelingen (loopt via Permanent Comité met vertegenwoordigers lidstaten) en uitvoeringsbesluiten (expertwerkgroepen samengesteld door Europese Commissie). De uitwerking van de verordening heeft direct impact op de import (vooraanmelding, automatisering), export maar ook toezicht op producten op de interne markt (zoals risico-gebaseerd, tracering, openbaarmaking, eisen aan laboratoria). Parallel loopt het traject van de nieuwe wetgeving rondom fytosanitair controle. Vanuit GroentenFruit Huis is bij het Ministerie van EZ en de NVWA aangegeven dat we bij de uitwerking van beide implementatie trajecten intensief willen worden betrokken.

Klik hier voor de publicatie.

Bron: GroentenFruit Huis
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.