Don Limón heeft onlangs een biologische certificering voor Europa ontvangen. Het bedrijf levert al jarenlang limes aan de Verenigde Staten. "We telen onze bio-limes in Mexico en we exporteren ze naar de Verenigde Staten en Canada", vertelt Andreas Schindler. "Acht jaar geleden wilden wij starten met de export van bioproducten naar Europa maar dit was geen succes. Nu doen we een nieuwe poging met biologische asperges uit Duitsland, zoete aardappelen uit Honduras en Spaanse biocitroenen. We werken momenteel aan de uitbreiding van ons bio-assortiment en doen dit alles in het kader van onze duurzaamheidsdoelstellingen. We willen ons ontwikkelen en markten betreden waar duurzaamheid wordt gewaardeerd."
 


Duurzame benadering


"De mentaliteit op de biomarkt is totaal anders dan die op de conventionele. In mijn visie houdt 'bio' in dat je zorg draagt voor mensen, milieu en de economische ontwikkeling in landen die het moeilijk hebben," vervolgt Andreas. Klimaatverandering, water- en energiebeheer zijn eveneens belangrijke speerpunten voor Don Limón. "Deze punten zijn momenteel uiteraard ook heel belangrijk bij de conventionele teelt," voegt Schindler er aan toe.


 

Limes

"Zoete aardappelen zijn gemakkelijk biologisch te telen en we kunnen dit ook op wereldwijde schaal doen. Het telen van biologische limes is daarentegen veel ingewikkelder en tot dusver ook niet interessant voor de Europese markt. Aangezien verse zoete aardappelen geen toegang tot de Amerikaanse markt hebben, is Europa een interessante afzetmarkt voor dit product. 

Onze missie is het telen van groenten en fruit samen met onze kleinschalige telers om zo hun gewassen winstgevender te maken en de handelswaarde ervan te verhogen. Door de producten over de hele wereld te distribueren, kunnen we de hoogste opbrengsten voor onze telers realiseren. Dit is echter wel een gecompliceerde aanpak die de nodige agrarische, culturele en marktkennis vereist. 

De distributie van onze Mexicaanse limes verloopt volgens de volgende stappen: oogsten, wassen, sorteren en waxen. Hierna worden de limes verpakt. De volmaakte exemplaren zijn bestemd voor kwaliteitsgerichte markten zoals Japan. De groenere minder sappige limes gaan naar Europa en het sappige fruit is bestemd voor Noord-Amerika. Beschadigde exemplaren worden verwerkt tot sap. Op deze manier heeft elke vrucht, ongeacht zijn kwaliteit, kleur, textuur of maat, een bestemming. Kennis over de voorkeuren van de verschillende markten is een goede manier om waarde toe te voegen aan de producten van kleine telers. In de jaren dat we actief zijn hebben we dit geleerd. 

Positieve impact

Don Limón begon 10 jaar geleden als een importbedrijf maar heeft zich inmiddels tot productiebedrijf ontwikkeld. "We werken ook aan ontwikkelingsprojecten waarvoor we steun vragen aan onder meer de Duitse overheid. We werken samen met veel bedrijven in andere sectoren en landen, want door samenwerking kunnen we onze positie versterken. Het geeft mijzelf en mijn medewerkers erg veel voldoening om te zien dat ons werk zoveel positieve resultaten oplevert, zowel op sociaal, economisch als milieugebied. Het is fantastisch werk dat er echt toe doet."Doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling

"Onze grootste klanten en de instellingen waarmee we samenwerken zijn allemaal betrokken bij de VN-doelstellingen op het gebied duurzame ontwikkeling (Sustainable Development Goals, SDG's). Deze doelstellingen helpen bedrijven hun processen te verduurzamen. Voor ons is ook het bestrijden van armoede belangrijk en we willen werken aan gendergelijkheid, goed waterbeheer en -kwaliteit. Daarnaast willen bijdragen aan het creëren van banen en de economische groei stimuleren. Voor veel mensen in de agrarische sector ligt de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid voor de hand. Ons bedrijf wordt gerund door mensen met veel kennis en de beste intenties en daar zijn we trots op," besluit Schindler. 
 

Voor meer informatie:
Andreas Schindler
Pilz Schindler GmbH
Tel: +49 0 40 3095499 45
Mob: +49 0 171 8583 211
aschindler@pilz-schindler.de
www.don-limon.de