Wereldwijd is bijna 51 miljoen hectare aan biologische landbouwgrond te vinden. Dat is inclusief het areaal in omschakeling. Kijkend naar de cijfers van het jaar voordien, dan is er op één jaar tijd 6,5 miljoen hectare bijgekomen. Intussen zijn in zo'n 179 landen een groep boeren op een biologische manier actief. Deze cijfers vind je terug in het Organic Yearbook. Elk jaar publiceert het internationale onderzoeksinstituut FiBL dit rapport met wereldwijde cijfers en statistieken over de biologische sector. De statistieken in het nieuwste rapport bevatten de cijfers van het jaar 2015.

Productie

Een kwart van alle biologische landbouwgrond ter wereld bevindt zich in Europa. In 2015 bedroeg dat zo'n 12,7 miljoen hectare, bijna een miljoen hectare meer dan in 2014. Kijken we naar de Europese Unie, dan tellen we 11,2 miljoen hectare. Dit areaal wordt bewerkt door zo'n 350.000 Europese bioboeren (Europese Unie: 270.000).

Indrukwekkende groeicijfers, maar dat neemt niet weg dat van alle landbouwgrond in Europa slechts 2,5 procent biologisch bewerkt wordt. Voor de Europese Unie ligt dat cijfer beduidend hoger, op 6,2 procent.

Kijken we naar de landen met het grootste biologische areaal, dan zien we landen opduiken die sowieso veel landbouwgrond hebben: Spanje (2 miljoen hectare), Italië (1,5 miljoen hectare) en Frankrijk (1,4 miljoen hectare).

Interessanter is het om te kijken naar het aandeel biologische landbouw. In negen Europese landen is minstens 10% van de landbouw biologisch. Koplopers zijn Liechtenstein (30,2%), Oostenrijk (21,3%) en Zweden (16,9%). Ter vergelijking: België haalt 5,2%. Het merendeel daarvan is te danken aan de Waalse bioboeren.

Het aantal bioboeren in Europa in 2015 groeide met zo'n 3%. Ook de handel en distributie ziet steeds meer mogelijkheden: het aantal verwerkers nam toe met 12% en het aantal importeurs met 19%.

Verkoop

In Europa werd in 2015 een omzet van zo'n 29,8 miljard euro gerealiseerd met de verkoop van biologische producten, een stijging van zo'n 13% met het jaar ervoor. Duitsland had de grootste markt met een verkoopsomzet van 8,6 miljard euro en is, na de Verenigde Staten, de tweede grootste markt in de wereld. Het rapport geeft ook aan dat de vraag sneller groeit dan het aanbod wat voor uitdagingen zorgt bij de ontwikkeling van de sector.

Het boek 'The World of Organic Agriculture – Yearbook 2017' is gratis te downloaden op www.organic-world.net.

Bron: Bio Mijn Natuur