Groententeelt Duitsland: biologisch aandeel 10%
Het areaal voor biologische groenten nam in het afgelopen jaar met 15 procent toe en ligt inmiddels op 12.400 hectare. Wortel- en knolgroenten maakten circa 30 procent van de teelt uit. Blad- en stengelgroenten maakten ongeveer een kwart van de teelt uit, waarbij op de meeste arealen asperges groeiden. Daarna volgden peulvruchten, vruchtgroenten zoals pompoen en koolsoorten met het grootste aandeel aan het totale areaal. Ondanks ongunstige weersomstandigheden behaalden de biologische telers in 2016 een recordoogst van 283.879 ton.
Gekeken naar de afzonderlijke deelstaten heeft Nordrhein-Westfalen het grootste biologische groentenareaal, dicht gevolgd door Bayern. Niedersachsen en Rheinland-Pflaz staan op de derde en vierde plaats. Kijkt men echter naar het biologisch aandeel aan het totale groentenareaal in de volle grond, dan staat Sachsen aan kop met een biologisch aandeel van 28 procent, gevolgd door Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern.
Een afname van het biologische groentenareaal meldde het Bureau voor de Statistiek voor Brandenburg, Schleswig-Holstein en Thüringen. In totaal telde de instantie tijdens haar landbouwstructuuronderzoek 1.138 biologische groententeeltbedrijven. Met een gemiddeld oppervlakte van 11 hectare zijn ze duidelijk kleiner dan conventionele collega's met 19 hectare.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"