
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Gangbare versus biologische teelt (6/7)
Strijd om phytophthora zet verhoudingen op scherp
Een netelige kwestie die wat Roubos betreft ook aan de orde moet komen is de phytophthora-bestrijding in aardappelen. Met name in gebieden waar gangbare en biologische boeren dicht bij elkaar zitten, wordt er nogal eens gesoebat over de oorzaak van een phytophthora-infectie. Gangbare boeren verwijten hun biologische
collega's dat ze hun gewas niet snel genoeg doodbranden bij een (heftige) infectie; bio-boeren kunnen hun aardappelen immers niet met chemische middelen beschermen tegen deze agressieve schimmel. Gevolg hiervan is dat gangbare telers (vinden dat ze) meer moeten spuiten en hogere doseringen moeten toepassen om hun gewas schimmelvrij te houden. Dit kan de collegiale verhoudingen flink op scherp zetten.
Volgens Van Nieuwenhuyzen moet het phytophthora-probleem niet alleen op biologische telers worden afgeschoven. "We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de phytophthora-schimmel zo min mogelijk schade te laten berokkenen. Wij moeten ervoor zorgen dat we gangbare collega's op tijd inlichten over eventuele infectiehaarden op ons land, zodat zij op tijd hierop kunnen reageren. En ook moeten we eventuele haarden op tijd doodbranden zodat de schimmel zich niet explosief uit kan breiden. Aan de andere kant zie ik bij gangbare
telers ook nog genoeg infectiebronnen die niet of onvoldoende bestreden worden, zoals bijvoorbeeld aardappelopslag in tarwe of bieten. En wat ook niet vergeten mag worden: gewassen die flink zijn opgejaagd met stikstof zijn ook gewoon gevoeliger
voor phytophthora. Het is dus niet alleen een probleem van de bio-boer, maar van alle boeren samen. We moeten het samen aanpakken."
De bio-teler zou graag zien dat er meer respect is voor elkaars manier van werken. "Ik zie dat de meeste van mijn gangbare collega's hun werk netjes en met een grote verantwoordelijkheid naar hun omgeving uitvoeren. Ik probeer dat zelf ook te doen en hoop dat mijn collega’s me daarin ook serieus nemen." Klompe erkent dat de hoge ziektedruk van afgelopen jaar wel weer een stevig signaal heeft gegeven om nóg meer werk te maken van phytophthora-resistente of -tolerante rassen. "We hebben inmiddels rassen met een heel hoge resistentiegraad, maar die zijn vaak weer lastig te telen of gewoon niet zo lekker. Het is te hopen dat we de komende jaren een paar rassen tot onze beschikking krijgen die op al die eigenschappen goed
scoren."
Dit artikel maakt deel uit van een groter artikel dat eerder verscheen in Forward Farming, een uitgave van Bayer CropScience SA-NV. Klik hier voor meer informatie over Forward Farming.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation