Gangbare versus biologische teelt (3/7)
"Natuur lost heel veel zaken voor je op"
"Is jullie land eigenlijk niet veel te duur voor een halve opbrengst? En is dat - moreel gezien - eigenlijk wel te verkopen? We hebben in Nederland de mogelijkheid om uitstekende oogsten – zowel in opbrengst als in kwaliteit - van het land te halen. En jullie laten gewoon de helft liggen door bewust geen gebruik te maken van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen - iets dat ik juist zie als een mooi staaltje menselijk vernuft", vraagt Roubos zich hardop af.
Dan is er even stilte en kijken de mannen elkaar aan. Van Nieuwenhuyzen formuleert vervolgens rustig: "Mijn doelstelling is niet om - koste wat kost - zoveel mogelijk kilo's van het land te halen. Daar ben ik geen boer voor geworden. Natuurlijk doe ik er alles aan om een teelt te laten slagen, maar als dat onverhoopt niet lukt, dan heb ik daar ook vrede mee." "Maar als je ziet dat je gewas ten onder dreigt te gaan aan een ziekte of plaag; doet je dat dan niks?", reageert Roubos, "en is er nooit een moment dat je denkt: met een beetje middel zou ik mijn aardappelen of uien kunnen redden en zelfs een prima opbrengst kunnen behalen?". "Nee, zo werkt biologische landbouw niet; althans niet voor mij", geeft Van Nieuwenhuyzen aan. "Ik probeer het zo biologisch mogelijk op te lossen. En ja, dat kan zowel goed als fout gaan."
Als voorbeeld haalt hij een perceel wortels aan dat vorig jaar helemaal onder de luizen zat. "Ik had de mogelijkheid om de luizen met een biologisch middel te verdelgen. Maar dat heb ik bewust niet gedaan, omdat dit een vorm van symptoombestrijding is; iets dat ik liever niet doe. En week later wemelde het van de lieveheersbeestjes die vrijwel alle luis wegvraten. En die peen stond er vervolgens prima bij. De les hieruit is: heb een beetje vertrouwen in de natuur; die lost heel veel zaken voor je op."
Dit artikel maakt deel uit van een groter artikel dat eerder verscheen in Forward Farming, een uitgave van Bayer CropScience SA-NV. Klik hier voor meer informatie over Forward Farming.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"