Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vanaf 1 mei vervalt de oude interne lijst

Nieuwe inputlijst Skal voor landbouw 7 april online

Biologische landbouwbedrijven moeten aan kunnen tonen dat de meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen die ze gebruiken zijn toegestaan in de biologische landbouw. Om dit makkelijker te maken heeft Skal een inputlijst gepubliceerd met producten die geëvalueerd zijn en gebruikt mogen worden in de biologische sector. Deze lijst biedt een transparant overzicht van middelen die gebruikt mogen worden in biologische teelten in Nederland.

Vrijdag 7 april komt een nieuwe, volledigere versie van de inputlijst online. Deze lijst bevat dan meer dan 100 nieuwe middelen. Dat is een ruime verdubbeling van het aantal middelen dan nu op de inputlijst staat. Dit hoge aantal nieuwe middelen op de lijst toont aan dat de biologische sector in actie is gekomen om de lijst vollediger te maken. Ook staan er steeds meer enkelvoudige producten op de lijst.

De voorlopige lijst met goedgekeurde producten is al gedeeld met Biohuis. Zij beoordelen de volledigheid van de nieuwe inputlijst. De sector kan dan actie ondernemen om ontbrekende producten bij de volgende update – die gepland staat voor eind juni/ begin juli- wél op de lijst te krijgen. Mist u na 7 april een product van uw leverancier op de nieuwe lijst? Attendeer dan uw leverancier op de mogelijkheid tot registreren en laat ze contact opnemen met Biohuis of direct met Fibl, die de evaluatie van de producten inhoudelijk verzorgt.

Skal heeft de termijn voor de aankoop van middelen die op de oude interne lijst staan met een maand verlengd. U mag meststoffen, bodemverbeteraars of gewasbeschermingsmiddelen die (nog) niet op de inputlijst staan, maar in de afgelopen jaren wel gebruikt mochten worden in de biologische teelten, dus gebruiken voor het teeltjaar 2017, mits ze voor 1 mei 2017 zijn aangekocht. Wanneer u na 30 april 2017 meststoffen, bodemverbeteraars of gewasbeschermingsmiddelen koopt die niet staan geregistreerd op de Nederlandse biologische inputlijst én u kunt niet aantonen dat de middelen gebruikt mogen worden in de Nederlandse biologische sector, beoordeelt Skal dit als een afwijking bij de jaarlijkse inspectie.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: