Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bouw nieuw bedrijfspand De Bolster loopt vertraging op

Tholen – Door onjuistheden in de vergunningsprocedure heeft de uitbreiding van het nieuw te realiseren bedrijfspand van De Bolster Biologische Zaden in Epe de nodige vertraging opgelopen. De bouw zou aanvankelijk rond deze periode worden opgestart, nadat de gemeente Epe daar in oktober vorig jaar nog een omgevingsvergunning voor verleende.

De aanvraag werd echter getoetst op grond van een onjuist bestemmingsplan, namelijk als buitengebied in plaats van agrarisch gebied. En omdat het gebouw groter is dan 1500 m2, diende de gemeenteraad van Epe eveneens een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven, wat onverhoopt niet heeft plaatsgevonden. Het college van Epe pleitte daarom voor het intrekken van de omgevingsvergunning.

Het zaadveredelingsbedrijf kon hiertoe bezwaar aantekenen, maar heeft besloten dat niet te doen, om te voorkomen dat de procedure verdere averij oploopt. "Voor ons is het van groot belang dat we zo snel mogelijk kunnen beginnen met bouwen. Dat blijft ons uitgangspunt. Als alles goed gaat – dat wil zeggen: als we geen bezwaarschriften ontvangen – kan de bouw naar verwachting in september worden hervat", vertelt Frank Vosselman. Het zaadveredelingsbedrijf moet in de tussentijd noodgedwongen op zoek naar 'creatieve' oplossingen om ten minste het komende half jaar te overbruggen. "Het is even de vraag of we er tijdelijk ruimte bij huren of dat we door slim logistiek schuiven nog wat tijd kunnen winnen."

Vertraging of niet, De Bolster is nog altijd zeer tevreden over het feit dat de Europese lidstaten eind februari unaniem hebben besloten dat producten van klassieke veredeling uitgezonderd dienen te worden van patentering en als één blok optrekken om de interpretatie van de EC ten aanzien van de essentiële biologische processen te steunen. Volgens Bart Vosselman moet je dat vooral als een collectief succes zien. "De komende maanden blijft het echter wel belangrijk om alert te blijven of het Europees Octrooibureau ook tot een juiste interpretatie komt. Hiermee samenhangend is steun aan de recente actie van Bionext 'strijd mee voor een waterdichte patentwet' erg belangrijk."

Voor meer informatie:
[email protected]
www.bolster.nl