Onlangs besloten de EU lidstaten geen patenten op eigenschappen van klassiek veredelde groentegewassen meer te willen toestaan. Juristen van de grote zaadbedrijven slijpen nu hun potloden en gaan op zoek naar listige sluipweggetjes om dit verbod te omzeilen. De komende maanden worden daarom écht cruciaal. Daar is extra maatschappelijke druk én veel geld voor nodig. Daarom is Bionext een crowdfundingactie gestart. Voor een tientje kunnen mensen al meedoen en ontvangen ze een zakje met bedreigde groentezaden thuis. De actie maakt deel uit van de campagne De grootste zaadbank van Nederland.

Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: "Achterover leunen kan echt nog niet, want dit is nog geen gelopen race. Dit mooie voornemen moet door het Europees Octrooi Bureau nog omgezet worden in beleid. De inzet van onze campagne is een waterdichte Europese octrooiwet die patenten op groente voorgoed verbiedt."

Maar dat probleem met die patenten op groente is toch opgelost?

"Het recente besluit van de EU is een belangrijke stap op weg naar een verbod op patenten op eigenschappen van klassiek veredelde groentegewassen, maar het einddoel is nog niet bereikt. Een waterdichte wet ontbreekt nog die patenten op groente voorgoed verbiedt. Dit vereist lobby, maatschappelijke druk en ijzersterke teksten die de sluipweggetjes voor grote zaadbedrijven voorgoed afsluiten. Alle reden dus om mee te doen aan de crowdfundingactie en zo een steentje bij te dragen aan een waterdichte patentwet."

Wat is ook alweer het probleem met die patenten?

"Grote bedrijven vroegen al meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Zo is bijvoorbeeld patent verleend op paprika's met een natuurlijke (!) afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee krijgt de patenthouder eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die 100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel macht. Met grote gevolgen: de prijzen gaan omhoog en er komt minder keuze in de winkel. Ook vormt het op termijn een risico voor de voedselzekerheid."

Voor meer informatie: www.degrootstezaadbank.nl