Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel zonneschijn pakt positief uit voor de ziektedruk"

Bio-teelt heel normaal op Kreta

Tholen - Het Griekse eiland Kreta staat vooral bekend als zonbestemming voor de zomervakantie, maar als het aan de lokale autoriteiten ligt, gaat dat veranderen. Niet dat de toeristen niet meer welkom zijn, alles behalve dat. Als het aan Theano Vrentzou – Skordalaki, Deputy Governer of Primary Sector of Economy komt er internationaal ook meer aandacht voor de Kretenzer groenten en fruit.

Het eiland telt een stuk op vijftien coöperaties met elk gemiddeld 1500 leden. "De telers zijn goed georganiseerd", vertelt de adjunct-gouverneur. "Het grootste deel van de productie is biologisch." In 2011 besloot de eilandregering om in te zetten op drie sectoren om het eiland beter op de kaart te zetten: (eco-)toerisme, cultuur en landbouw. De gekozen strategie: inzetten op beleving. "We willen de mensen uitnodigen om naar Kreta te komen en de mensen te ontmoeten en de producten te zien en te proeven."


Theano Vrentzou – Skordalaki, Deputy Governer of Primary Sector of Economy.

Export binnen en buiten Europa

Vooral tomaten, in verschillende maten en soorten, paprika, augurken, aubergine, courgettes, kiwi, sinaasappelen, citroenen en druiven zijn goed vertegenwoordigd in de AGF-teelt op het eiland. Begin van het jaar trok een koudefront over het eiland. Waar dit in andere landen, zoals Spanje, de oogsten decimeerden, zijn de gevolgen voor de Kretenzer telers beperkt. "De meeste telers hadden nog niet gepland, dus werden ze niet geraakt", legt Theano uit. In het voorjaar planten de telers voor het komende seizoen. Het seizoen loopt tot ongeveer oktober.

"We exporteren naar veel landen." Onder andere in Duitsland, Italië, Oekraïne, Rusland, Tsjechië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de eilandproducten te vinden. "Europa is een goede afzetmarkt voor de verse groenten. Daarnaast zien we de interesse uit de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië in onze producten toenemen."

250 dagen zon

De regering grijpt in haar campagne terug op de rijke historie van het Griekse eiland en de oude beschaving waar de bewoners van afstammen. Daarbij ligt de nadruk op 'gastvrijheid, gezondheid en kwaliteit'. Uiteraard kan de gouverneur het niet laten om ook andere producten van het eiland aan te prijzen. "We hebben heel goede olijfolie, traditionele kazen, wijn en honing." Naast de teelt van groenten en fruit, worden er ook veel kruiden verbouwd op het eiland. De meeste bedrijven zijn kleine telers. "De kleinschalige bedrijven worden vaak geleid door een familie. Door de kleine schaal is het eenvoudiger om problemen te signaleren als die er zijn."

Het Zuid-Europese eiland geniet meer dan 250 dagen met zonneschijn. "Dat pakt positief uit voor de ziektedruk", legt Theano uit. "Bijna alle telers zijn biologisch. Ze hoeven gewoon niet zoveel gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Ook is de bodem erg vruchtbaar, dat geeft de producten een eigen smaak."

Voor meer informatie:

Hellenic Republic Region of Crete
Theano Vrentzou – Skordalaki
030 2813 400224
[email protected]