Biologische sector Schotland groeit sterk

De Schotse bio-voedingssector is booming en presteerde met een groei van 11,7 procent in de retailafzet het afgelopen jaar beter dan die in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens een onlangs verschenen marktrapport van de Soil Association groeit de Britse bio-sector al voor het vijfde jaar op rij en bedraagt de totale waarde van de sector inmiddels 2,5 miljard euro. Deze cijfers bieden telers goede perspectieven.

Daarnaast biedt de Schotse regering sinds kort subsidies aan telers die willen omschakelen naar de biologische teelt, evenals gunstige tarieven voor certificering.
Voorheen bleef de groei van de Schotse bio-markt achter bij die van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat Schotse consumenten om dezelfde redenen als consumenten in de rest van het land steeds vaker voor bio kiezen. De drijfveren hiervoor zijn onder meer de behoefte aan betrouwbare producten, de herkomst van producten en een verlangen naar een betere band met de natuur. Dit nieuwe bewustzijn heeft geleid tot een groei binnen het hele spectrum, waarbij de retailafzet met 6,1 procent steeg, die van detaillisten met 6,3 procent, internetverkoop met 10,5 procent en de afzet op de foodservicemarkt met maar liefst 19,1 procent.60% van de Schotse Soil Association-leden verwacht dat hun afzet in 2017 stabiel zal blijven en de ondervraagde detaillisten verwachten zelfs dat de afzet gedurende het jaar zal blijven stijgen. Soil Association-manager, Alison Muirhead, legt uit dat de Schotse sector hiermee heeft bewezen dat de focus op kwaliteit en innovatie tot een verbetering van de bio-markt heeft geleid. "In ons veranderende beeld over voeding neemt bio een steeds belangrijkere plaats in."

Ondanks de onzekerheid rondom Brexit, verwacht Muirhead dat de Schotse export van bio-producten nog voldoende kansen te bieden zal hebben. "Op veel markten worden bio-producten van Schotse en Britse herkomst als de beste beschouwd, dit geldt met name voor Azië, de Verenigde Staten en Europa." Dit blijkt duidelijk uit de exportcijfers. Zo'n 49 procent van de bij de Soil Association aangesloten leden exporteert hun producten, en de waarde van de totale Schotse bio-export wordt geraamd op 414 miljoen euro.

Retailers zijn goed voor 69 procent van de bio-afzet in het Verenigd Koninkrijk. Jeff Hodgson van Tesco laat weten dat de sterke groei van de bio-markt zich ook dit jaar zal voortzetten. "Biologische voeding wint terrein en we zien dat naast nieuwe klanten ook onze bestaande klanten vaker bio-producten kopen."

Bron: The Herald Scotland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.