Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geïntegreerde landbouw rendabel alternatief voor bio-landbouw?

Woensdag 7 december mocht Martijn Buijsse namens het Europees Initiatief voor Duurzame ontwikkeling van de Landbouw (EISA) bijdragen aan een paneldiscussie over alternatieven om de teruggang in de biodiversiteit in Europa te stoppen. Er waren ongeveer 70 geïnteresseerden aanwezig bij deze bijeenkomst die door de European Landowners Organization was georganiseerd en onder voorzitterschap was van Europarlementariër Florenz uit Duitsland.

Tijdens de paneldiscussie hielden vertegenwoordigers van de biologische sector een pleidooi hoe de biologische sector haar bijdrage levert. Namens de 'conventionele' sector is geïntegreerde landbouw als rendabel alternatief gepresenteerd. In de presentatie is verwezen naar de werkwijze van Veldleeuwerik en de Engelse tegenhanger LEAF (Linking Farming and Environment).

Geintegreerde landbouw door LEAF en Veldleeuwerik

Het verhaal over de toegevoegde waarde van geïntegreerde landbouw werd versterkt door cijfers van LEAF en Veldleeuwerik die hiervoor beiden werken met een duurzaamheidsprofiel als instrument om te meten hoeveel telers gebruik maken van biodiversiteitsbevorderende maatregelen. Het volgende overzicht geeft een aantal van deze maatregelen weer.



In de presentatie kon uitstekend uitgelegd worden hoe de gecertificeerde aanpak van zowel LEAF en Veldleeuwerik telers motiveert om maatregelen te nemen op basis van kennisuitwisseling met collega’s en de bedrijfsspecifieke situatie. Uiteraard valt daarbij op dat LEAF telers biodiversiteit duidelijk meer vanuit de bovengrondse soortenrijkdom benaderd en dat Veldleeuwerik telers biodiversiteit meer vanuit een gezonde bodem benaderen. Dit verschil is ook ingegeven door verschillen in cultuur en wetgeving in Nederland en UK. Al met al geven deze cijfers aan dat een kennis gedreven aanpak zoals die van Veldleeuwerik belangrijk is om in de toekomst de teruggang van de biodiversiteit te waarborgen, want generiek is wel duidelijk dat landbouwers prikkels nodig hebben om op dit belangrijke thema te verbeteren. Zelfs op internationaal niveau kunnen we daarbij van elkaar leren!

Voor meer informatie:
Martijn Buijsse
Manager operations
Stichting Veldleeuwerik
www.veldleeuwerik.nl
Publicatiedatum: