Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Milieuwinst binnen de Schijf van Vijf

Uien, bleekselderij, wortel, bieten en prei beter voor het milieu

Wat we eten heeft een grote invloed op de milieudruk: de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten door het produceren van ons eten. Het Voedingscentrum heeft bekeken hoe je met de Schijf van Vijf jouw milieudruk kan verminderen en nog steeds gezond eet. De grootste milieuwinst: minder of geen vlees eten.

"Als mannen volgens de Schijf van Vijf gaan eten, eten ze gezonder én duurzamer," vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. "Voor vrouwen is de milieudruk van wat ze nu eten ongeveer gelijk aan de milieudruk van de Schijf van Vijf, maar lager dan die van mannen. Zowel mannen als vrouwen kunnen stappen zetten om de milieudruk van de Schijf van Vijf te verlagen." Daarom biedt het Voedingscentrum drie adviezen die het verschil maken.

Tip 1: neem minder of geen vlees

Gemiddeld eten mannen ruim 900 gram vlees per week. Daar valt flink wat winst te halen, want vlees is de productgroep met gemiddeld de hoogste milieudruk. Als we allemaal minder of geen vlees eten en dat vervangen door peulvruchten, ei en noten scheelt dat al aanzienlijk: voor mannen betekent geen vlees eten een verdere verlaging van de milieudruk binnen de Schijf van Vijf met gemiddeld 35 procent en voor vrouwen 37 procent. Als je 100 gram vlees per week vervangt, scheelt dat zo'n 9 procent voor mannen en 10 procent voor vrouwen van de milieudruk binnen de Schijf van Vijf.

Tip 2: kies voor milieuwinst binnen de Schijf van Vijf

Binnen bijna elke productgroep van de Schijf van Vijf kun je kiezen voor producten met een lagere milieudruk. Bij groenten zijn dat uien, prei, bleekselderij, wortel en bieten. Bij vis zijn dat makreel, haring, sardines en ansjovis. Bij vlees zijn dat kip, varkensvlees en kalfsvlees. Bij noten zijn dat zonnebloempitten, walnoten en pinda's. Bij graanproducten zijn dat volkorenpasta en havermout.

"Allemaal kleine stapjes, maar al deze stappen bij elkaar kunnen bijna net zoveel winst opleveren als geen vlees eten", zegt Van Dooren.

Tip 3: kies voor milieuwinst buiten de Schijf van Vijf

Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels. Die producten staan niet in de Schijf van Vijf. Door het kiezen van andere producten en kleinere porties kun je ook jouw milieudruk buiten de Schijf van Vijf verlagen. "De milieudruk van een mueslireep is een vijfde van een grote koek en minder dan een tiende van een gefrituurde snack. Een glas frisdrank is minder dan de helft van een glas bier". Het advies om kleinere porties buiten de Schijf van Vijf te eten, draagt bij aan je gezondheid en het milieu.

De milieudruk van jouw Schijf van Vijf halveren?

Als je deze tips combineert kan dat een aanzienlijke verlaging van de milieudruk opleveren. Binnen de Schijf van Vijf kun je de broeikasgasemissie verlagen met zo'n 47 procent voor mannen en 49 procent voor vrouwen. "Het goede nieuws is dat je je milieudruk flink kan verlagen en tegelijkertijd gezond volgens Schijf van Vijf kan eten en alle voedingstoffen kan binnenkrijgen", zegt Van Dooren.

Bron: Voedingscentrum
Publicatiedatum: