Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen Hak, biodynamische zorgboerderij De Noorderhoeve:

"Vitaliteit van mensen, dieren en aarde voorop"

Jeroen Hak drijft, samen met nog zes ondernemers en een aantal medewerkers, de biodynamische zorgboerderij De Noorderhoeve. Ze bieden een (woon-)werkplek aan mensen met een langdurige zorgvraag en leer-werkplekken aan mensen die willen doorstromen naar een opleiding of een baan.



"Bij ons staat de vitaliteit van mensen, dieren en aarde voorop. Door het contact met dieren, planten en de natuur kunnen mensen bouwen aan zelfvertrouwen en zelfrespect. We coachen hen naar nieuwe kansen in de maatschappij. Bovendien vinden wij het belangrijk dat iedereen die een bijdrage levert aan de boerderij, zelf kan groeien van het werk dat hij of zij doet.

Ieder mens heeft een gezond stuk en ieder mens wil iets van zichzelf in de wereld zetten. Ik vind dat je daar de nadruk op moet leggen. Dat past ook bij de antroposofische benadering: kijken naar het hele plaatje. Wat de natuur betreft, is in die benadering het hele ecosysteem belangrijk. Alles heeft met alles te maken. De grond is echter de basis. Mijn droom is alle grond van onze boerderij voor de volgende generaties gezond te maken en te houden."

Zaaien

"Voor biologisch-dynamische boeren spelen ook de hemellichamen een rol. Denk bijvoorbeeld aan de maan die eb en vloed veroorzaakt. Dan heb je het over enorme krachten. En de zon natuurlijk: er is geen leven mogelijk zonder de zon. Daarnaast gaan wij ervan uit, dat ook de constellaties van planeten en sterren invloed uitoefenen. Daarom zaaien en planten wij op die dagen, dat ook zij er gunstig voor staan.

Wij vormen een agrarische gemeenschap en vieren de antroposofische jaarfeesten met elkaar en beginnen iedere dag allemaal samen met een dagspreuk. Verder lunchen we samen en drinken we samen koffie en thee. Die samenhorigheid is belangrijk, de betrokkenheid op elkaar. Dat past ook weer bij onze holistische mensvisie. Wist je trouwens dat het keurmerk van de biodynamische landbouw Demeter al twintig jaar hetzelfde is, over de hele wereld?"

Samenzijn

"Ik geniet ontzettend van het samenzijn en samenwerken. Ook vind ik het geweldig dat we iedere dag weer zoveel mooie producten afleveren. En dat allemaal binnen een straal van 30 kilometer rondom het bedrijf. Daar ben ik trots op. Ik ben er ook trots op dat ik aan De Noorderhoeve heb mee mogen bouwen. Dat we voor zoveel mensen iets betekenen. En als mensen voor het eerst komen kijken, hoor je ze vaak zeggen: "Wow, wat een mooi bedrijf. Wat voelt het hier fijn!"

Ik geniet er ook ontzettend van dat Jonathan van Zandbergen, chef-kok van Michelinrestaurant Merlet in Schoorl, een vegetarisch gerecht met twintig groenten en eetbare bloemen van ons bedrijf op de kaart heeft gezet. Het gaat om groenten in verschillende groeistadia. Bijvoorbeeld bietjes zo groot als kastanjes en piepkleine boontjes. Peultjes met de roze bloemen er nog aan. Dat is bijzonder, lekker, én mensen worden zich bewust van de hele plant en zijn groeiproces.

Wij zijn gespecialiseerd in vergeten groenten en mini-groenten. Een aantal van onze cliënten vindt het bijvoorbeeld heel fijn om die laatsten zorgvuldig te plukken en te sorteren."

Model

"Natuurlijk is dit geen model voor de hele biologische landbouw. Niet alle biologische bedrijven kunnen zo zijn, als ze dat al zouden willen. Onze buurman produceert bijvoorbeeld wortels op grote schaal. Hij zorgt er voor dat in diverse supermarkten biologische wortelen kunnen liggen. Wij zijn van de details en de beleving. We besteden veel aandacht aan ons erf en proberen rust en romantiek uit te stralen.

Ik zou mijn bio-collega's willen zeggen: durf te laten zien wie je bent en durf ook te vragen wat een ander doet. We hebben elkaar nodig als we willen groeien en bloeien. De biologische landbouw in Nederland kan zich verder ontwikkelen als we duidelijk kunnen maken, dat we een keuze hebben. En het idee dat we de wereld moeten voeden? Mensen hebben geen idee hoeveel voedsel er wordt weggegooid."

Eer

"Wij gooien niks weg en stellen er eer in met een zo gesloten mogelijk systeem te werken. We maken onze eigen compost en kopen alleen stro en krachtvoer in. We hebben een tijdje eigen grasbrok als krachtvoer gebruikt, maar dat voldeed niet. Nu denken we aan een combinatie van gras met zelf geteelde luzerne. Dat gaan we onderzoeken. Binnen deze branche bestaan geen vaste formules. Het blijft een zoektocht.

Ik hoop dat steeds meer mensen, boeren en consumenten, over zullen stappen op biologisch. Dan creëren we met elkaar een gezondere wereld!"

Voor meer informatie: www.bio-beurs.nl
Publicatiedatum: