Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste versie inputlijst Skal bruikbare middelen online

Om landbouwers beter van dienst te zijn heeft Skal een overzicht gepubliceerd met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt mogen worden in de biologische sector. Deze inputlijst biedt een transparant overzicht van middelen die gebruikt mogen worden in biologische teelten in Nederland. De lijst met inputs beperkt zich tot meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Op de BioBeurs 18 januari zal Skal een workshop verzorgen over de inputlijst. U kunt dan zien hoe de digitale inputlijst werkt en hoe u op producten kunt zoeken.

Samenwerking met Fibl

Skal maakt voor de evaluatie van inputs gebruik van FiBL Zwitserland. FiBL is een organisatie die al jaren ervaring heeft met het beoordelen van inputs voor de biologische sector in andere landen. Leveranciers en producenten van inputs kunnen een evaluatieverzoek indienen van een product bij FiBL.

Biologische inputlijst

Ook in de biologische sector worden de te gebruiken inputs steeds complexer. Het is daarom niet raar dat agrariƫrs niet altijd kunnen inschatten of een input wel of niet gebruikt mag worden in de biologische bedrijfsvoering. Daarom biedt Skal een inputlijst aan met producten die geƫvalueerd zijn en gebruikt mogen worden in uw sector. Deze lijst biedt een transparant overzicht van inputs/middelen die gebruikt mogen worden in biologische teelten in Nederland. U als geregistreerde moet kunnen aantonen dat de middelen die u gebruikt ook zijn toegestaan. De lijst met inputs beperkt zich tot meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Voedermiddelen en toevoegingen voor voedingsstoffen of andere inputs zijn niet op deze lijst vinden.

In april 2017 zal een tweede, volledigere versie van de inputlijst worden gepubliceerd. Mist u een product van uw leverancier op de huidige lijst? Attendeer dan uw leverancier op de mogelijkheid tot registreren en laat ze contact opnemen met Fibl of met Skal.

Wat is de basis van de evaluatie?

Allereerst moet het gebruik van de inputs toegestaan zijn op basis van de Nederlandse regelgeving. Zo moeten gewasbeschermingsmiddelen een Nederlandse toelating hebben. Vervolgens gebruikt FiBL als basis voor de evaluatie de biologische Europese Verordening. Ook worden de middelen getoetst aan de Nederlandse interpretaties. Al deze documenten zijn samengevoegd in een 'Evaluatie-richtlijn'. Deze richtlijn wordt aangepast na veranderende regelgeving, veranderende interpretaties en indien nodig op advies van de Nederlandse Adviesgroep. Inputs op andere lijsten of gecertificeerd door andere controle-instanties mogen niet automatisch gebruikt worden in de Nederlandse biologische sector. Dit omdat de evaluatiecriteria niet overal gelijk zijn.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: