Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bejo oogst investeringen in biologisch zaad

Tholen - "We zien dat biologisch zaad een enorme groeimarkt is, zowel in als buiten Nederland", vertelt Robert Schilder van Bejo. "Eigenlijk onder aanvoering van de supermarkten en de overheid die dat stimuleren. Zij willen de residuen van gewasbeschermingsmiddelen zo laag mogelijk hebben". De biologische teelt gebeurt tegenwoordig meer en meer grootschalig door gespecialiseerde bedrijven. Ook voor kleinere telers heeft Bejo een een breed assortiment dat men via de webshop kan bestellen.


Robert Schilder en Cees van Drunen van Bejo Zaden

Assortiment

Bejo heeft een ruim assortiment aan biologisch zaad. Nog niet voor alle rassen is biologisch zaad voorhanden. Bejo zet daar wel op in omdat de biologische sector graag een volledig sluitende keten, van zaad tot bord, wil. "Gelukkig zagen wij twintig jaar geleden er al toekomst in en hebben een uitgebreid aanbod kunnen ontwikkelen. We hebben nu 150 rassen in 40 gewassen beschikbaar en zijn marktleider in biologisch groentezaad van tweejarige gewassen, ook kruiden." Biologische rassen moeten vooral een sterk wortelgestel ontwikkelen. "Een diepe wortel zorgt voor stabielere groei en planten zijn daardoor minder gevoelig voor ziekten en stress door droogte of voeding. De rassen zijn van nature sterker. Het uienras Hylander dat wij hebben ontwikkeld is meeldauwresistent en heeft gezorgd voor een ware revolutie in de biologische uienteelt", aldus Robert.


Impressie van de open dag bij Bejo Foto Bejo

Toekomst

Het is voor Bejo belangrijk om in te zetten op biologische hybrides. Een hybride ontstaat door het kruisen van zuivere ouderlijnen. Door inteelt van ouderlijnen worden gewenste raseigenschappen vastgelegd en vervolgens worden de positieve eigenschappen in de hybride gecombineerd. Dat levert een gewas met hoge opbrengst en grote uniformiteit (alle planten zijn bijvoorbeeld tegelijk oogstrijp). Zaad telen vanuit een hybride geeft een uitsplitsing van eigenschappen en zijn daarom echter verre van homogeen en hebben allemaal verschillende eigenschappen.

Smaak

Volgens Robert hebben hun biologische hybrides veel voordelen: een meer uniform product, betere opbrengst, minder gevoelig voor ziekten. "In de biosector leeft het idee dat een zaadvast ras meer smaak heeft. Wetenschappelijke testpanels in Wageningen geven aan dat juist hybride wortelrassen beter uit de smaaktest komen."
 
De twintig jaar aan investering in biozaden komt ook op een andere manier ten goede aan Bejo als bedrijf. "Een aantal teelttechnieken, zoals grondmanagement, die we in de biologische teelt hebben ontwikkeld, zetten we in bij de gangbare teelt zodat die duurzamer wordt, een heel positief neveneffect."

Voor meer informatie:

Bejo
Robert Schilder
T +31 (0)651 230 973
r.schilder@bejo.nl
www.bejo.nl

Publicatiedatum: