Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zilte zeewierteelt tussen de windmolens op zee

Stichting Noordzeeboerderij werkt aan een duurzame zeewiersector in Nederland. Anderhalf jaar geleden zijn als demonstratie de eerste kilo's geteeld in een proefvak voor de kust van Texel. Het experiment kreeg inmiddels een vervolg in een proefvak dat op 15 kilometer voor de kust van Scheveningen ligt. Uiteindelijk doel van deze 'proefboerderij Scheveningen' is de teelt van het zilte gewas tussen de windmolens te testen.



Zeewier is een gewas met perspectief. Wereldwijd zijn er zo'n 10 duizend zeewiersoorten. Afhankelijk van de diepte in zee –en daarmee de hoeveelheid licht die wordt opgevangen- zijn de soorten te verdelen in groen-, rood en bruinwieren. De wieren kunnen geteeld worden zonder gebruik van land, zoet water of meststoffen. Het gewas is milieuvriendelijk te telen, voedzaam en kent een reeks van toepassingen, van smaakstof in soepen en salades tot grondstof voor bioplastics en textiel.

Teelt tussen windmolens

Zeewier wordt in Nederland al geteeld op Texel en in de Oosterschelde. Stichting Noordzeeboerderij ziet een toekomst met zeewierteelt binnen windparken en bij platforms op zee. "Het doel is om de ruimte op zee multifunctioneel te gebruiken", zegt Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij. De ontwikkeling van zo'n 1.000 vierkante kilometer aan windmolenparken voor de Nederlandse kust biedt hiervoor goede kansen. Stichting Noordzeeboerderij probeert dit samen met de visserij, windenergiesector, natuurbescherming en overheden van de grond te tillen.

Koploper

De stip op de horizon voor de stichting is een duurzame zeewiersector in Nederland. Stille hoop is dat Nederland daarbij fungeert als zeewierkoploper. "Nederland heeft een naam hoog te houden waar het gaat om productie, verwerking en logistiek van voeding en grondstoffen. We zijn ook wereldwijd bekend om onze Deltawerken. Zeewierteeltbedrijven op open zee en tussen windmolens zijn een logische, volgende stap."

Om de beschikbare kennis te delen en samenwerking te stimuleren startte de stichting in 2014 het Zeewierplatform. Zowel kleinschalige initiatieven, gerenommeerde bedrijven en belangrijke kennisinstellingen hebben zich al aangesloten bij het platform. Momenteel zijn al 50 partijen aangesloten en wil de stichting het platform verder uitbreiden.

Interessante markt

Een van de bedrijven die belangstelling toont voor de zeewierteelt is Cargill. Dit concern heeft al jaren ervaring in verwerking en toepassing van alginaten, carageen en agar (hydrocolloiden) en een bedrijf in de Filipijnen. Cargill verwerkt Europees zeewier, maar ook wieren uit Azië en Amerika. Hoewel de wierenmarkt met zo'n 6 miljard dollar relatief klein is ten opzichte van de totale voedingsmarkt, zijn de zeewieren voor Cargill wel interessant.

De ontwikkelingen in deze sector gaan snel. Een groeiend aantal bedrijven in de wereld kweekt en verwerkt inmiddels op een duurzame manier zeewier. De Stichting Noordzeeboerderij probeert daarbij de Nederlandse zeewierteelt in de voorhoede te krijgen.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: