Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Actie bij het Europees Octrooibureau: Patenten de boom in!

Op maandagochtend 12 december om 11:00 uur organiseerde Bionext een actie om aandacht te vestigen op een actueel onderwerp: patenten op voedselgewassen. Patenten staan deze winter hoog op de politieke agenda in Den Haag, Brussel en München. Vandaag en morgen vergadert de Landbouwraad over dit onderwerp. Bionext bood vanochtend een metershoge kerstboom met door patenten bedreigde groenten aan het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Hiermee wil Bionext op niet mis te verstane wijze duidelijk maken dat patenten op voedselgewassen de boom in kunnen. Een vertegenwoordiger van het EOB zal de boom in ontvangst nemen en een korte reactie geven op het pleidooi van Bionext.
Het Europees Octrooibureau, onder andere gevestigd in Rijswijk, heeft al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en meer dan duizend zijn aangevraagd. Om dit proces te stoppen moet de Octrooiwetgeving worden aangepast, stelt Bionext. 
 

Leger juristen loopt zich warm

Mede door alle maatschappelijke druk publiceerde de Europese Commissie begin november haar langverwachte 'verklarende notitie' die meer duidelijkheid geeft over de interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn. De belangrijkste conclusie die de Commissie trekt is dat de opstellers van deze wet de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. De Commissie neemt hiermee duidelijk afstand van het huidige beleid van het Europees Octrooi Bureau dat al meer dan honderd patenten heeft verleend op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen.

"Dit is goed nieuws en een echte doorbraak in het proces, maar we zijn er nog niet. Hoewel de notitie een grote politieke waarde heeft is hij juridisch niet bindend. De volgende stap is dat de conclusies uit de notitie - via de Administratieve Raad - worden opgenomen in het beleid van het Europees Octrooibureau. Tot het zover is vragen we het EOB geen patenten meer te verlenen op klassiek veredelde gewassen. Deze race is namelijk nog niet gelopen; aan de andere kant van het strijdveld loopt een heel leger aan juristen zich warm om te zorgen dat patenten op klassiek veredelde gewassen mogelijk blijven” legt Maaike Raaijmakers van Bionext uit.
 

De Grootste Zaadbank van Nederland

Dit voorjaar lanceerde Bionext de campagne 'De Grootste Zaadbank van Nederland' om een einde te maken aan het patenteren van natuurlijke eigenschappen van groenten. Door deze patenten krijgen bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die eigenschap in zit. Dit belemmert de ontwikkeling van nieuwe rassen, leidt tot hogere prijzen voor boeren en bedreigt op langere termijn onze voedselzekerheid. Bionext riep iedereen op om speciale actiezaden in huis te halen, ze te laten onderduiken in de vriezer en zo filiaal te worden van de Grootste Zaadbank van Nederland. De campagne was een groot succes. 
 

'Patenten kunnen de boom in

Met deze kerstactie geeft Bionext een nieuwe impuls aan de campagne. Hierin staat radijskers centraal, Ook deze groente wordt bedreigd door patenten.

Voor meer informatie: www.degrootstezaadbank.nl 
Publicatiedatum: