Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seminar 17 januari 2017

Duurzaam waterbeheer in de strijd tegen klimaatverandering

Door de klimaatverandering die nu inmiddels breed onderkend wordt, zijn er in de praktijk steeds meer particulieren, ondernemers en bedrijven die van klimaatextremen hinder en schade ondervinden. Zo heeft de neerslag in Nederland in de eerste helft van 2016 op veel locaties een record omvang bereikt. Met name in Limburg en Noord-Brabant ontstond veel wateroverlast in woningen en kwamen akkers langdurig onder water te staan, met grote gewasschade en oogstverlies als gevolg. Lang niet iedereen was daartegen (voldoende) verzekerd en de overheid ziet hierin voor zichzelf geen verantwoordelijkheid.



In dagblad Trouw van 20 september 2016 vertelt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, dat “we moeten voorkomen dat de effecten van de klimaatverandering ons gaan inhalen.” In veel gevallen heeft de grond op akkers geen geschikte structuur of voorzieningen om het overschot op te nemen of gereguleerd af te voeren. Verschillende gedupeerde boeren stellen nu de betreffende waterschappen verantwoordelijk voor het niet tijdig en snel genoeg aanpassen van het waterpeil.

Niet alleen extreme neerslag, maar ook extreme droogte zal vaker gaan optreden.Bovendien kan in Nederland het landelijk gebied in veel gevallen niet worden beschouwd zonder het waterbeheer in het stedelijk gebied hierbij te betrekken. Rond deze vraagstukken wordt op dinsdag 17 januari 2017 een seminar georganiseerd. In Regardz de Eenhoorn te Amersfoort vindt het seminar Duurzaam waterbeheer plaats. Doel van het seminar is om praktische tools aan te bieden voor klimaatbestendig duurzaam waterbeheer.

In het programma van dit seminar komen aan bod:
  • Neerslagverwachtingen ten gevolge van klimaatverandering
  • Welke transitie in de landbouw is noodzakelijk uit het oogpunt van duurzaam waterbeheer?
  • Verbetering van waterregulerend vermogen van de bodem
  • Mogelijkheden van peilgestuurde drainage
  • Tools voor beter bodembeheer; bodembewerking, organische stof, mineralen
  • Adequate wateropvang en irrigatie-buffers in stedelijk en buitengebied
  • Hoe kunnen landbouwbedrijven, landbouworganisaties, waterschappen en gemeenten hierop inspelen?
  • Mogelijkheden voor weersverzekering

Het seminar is vooral bedoeld voor agrarische ondernemers, beleidsmakers, gemeenten en waterschappen en ingenieurs- en adviesbureaus, maar aanmelding staat voor iedereen open. Aanmelden kan tot 31 december 2016 via het inschrijfformulier.

Voor meer informatie: www.sustainablefoodsupply.org
Publicatiedatum: