Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Winnende innovaties op TP Organic Innovation Days

Ketensamenwerking, dierenwelzijnscheck en onkruidbeheersing

Op de TP Organic Innovation Days van 6 en 7 december presenteerden de 3 winnaars (uit de meer dan 20 inzendingen) hun innovatie. Kate Still van de Soil Association vertelde over Assurewel, een project van 6 jaar waarin een systeem is opgezet om dierenwelzijn te monitoren. De uitdaging was niet zozeer het uitvinden van indicatoren die een gebrek aan dierenwelzijn laten zien, maar het inpassen in een reguliere controle, zorgen dat de controleurs goed getraind worden en zorgen dat de boeren ook feedback krijgen en verbetermogelijkheden. Dat totale systeem wordt nu voor verschillende keurmerken in de UK gebruikt. 

Pasquale De Vita van het CREA graanonderzoeksinstituut in Italië presenteerde zijn innovatie voor de akkerbouw: een zaaimachine die machinaal breedwerpig graan kan zaaien. Daardoor ontstaan er geen rijen en komt er ook geen onkruid op tussen de rijen. Onkruidbeheersing na zaaien is niet meer mogelijk maar ook niet meer nodig. Bovendien heeft het graan door de betere spreiding betere benutting van de voedingsstoffen in de bodem. Dat leidde in de experimenten tot eenzelfde opbrengst bij een kleinere hoeveelheid zaaizaad.

En als derde presenteerde Gerald Herrmann van Organic Services de winnende innovatie die de transparantie in de biologische productieketen kan verbeteren. Organic Services hebben samen met Federbio, de Italiaanse organisatie voor biologische bedrijven, de Italiaanse controleautoriteiten en supermarkten een systeem ontwikkeld waarbij informatie over in Italië geïmporteerd en geproduceerd graan wordt verzameld. Het doel is duidelijk: fraude voorkomen. Het bijzondere aan dit systeem is dat het niet alleen online informatie bevat over de status van een product of handelaar (is hij nog gecertificeerd of niet) maar dit ook combineert met hoeveelheden graan die geteeld en verhandeld wordt. Door de slimme combinatie van de juiste software en samenwerking tussen veel partijen werkt dit systeem. Men is nu ook bezig om te kijken of het voor olijfolie toegepast kan worden. 

Marian Blom van Bionext, lid van de TP Organics Stuurgroep en jurylid: "Ik word door dit soort evenementen geïnspireerd; door de voorbeelden zelf maar minstens zoveel door de discussies met de deelnemers over de innovaties en hun betekenis voor de sector. TP Organics geeft deze bio innovaties een welverdiend platform.'

Alle innovaties die zijn ingestuurd zijn hier te bekijken.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: