Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

André Poldervaart start samenwerking met Zann, Horti-Consult en Biopol

Een kwalitatief goed product, vrij van ziekten en plagen, en een zo hoog mogelijke productie. Dat is het doel van de samenwerking tussen Biokwekerij Poldervaart, Bio-Center ZANN, Horti-consult International & Biopol Natural.

André Poldervaart is een aanvankelijk traditionele teler die eind jaren negentig toe was aan een nieuwe uitdaging. "Substraatteelt was de toekomst en alles moest los komen van de ondergrond. Ik vond dat pure onzin en heb me ertegen verzet. Op dat moment kwam de biohandel op en kwam er steeds meer vraag naar biologische groenten. We zijn overgestapt om ons te onderscheiden". Biokwekerij Poldervaart is nu een biologisch-dynamisch glasgroentebedrijf dat sinds 2004 het keurmerk Demeter mag voeren. Er wordt op traditionele wijze in de grond geteeld en gebruik gemaakt van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. De producten zijn van hoge kwaliteit en 100% residuvrij.

Bio-Center ZANN is een familiebedrijf onder leiding van Astrid en Ingrid Rog. Sinds 1977 is dit bedrijf gespecialiseerd in de in- en verkoop van biologische groente en fruit. Het was destijds een van de eerste Nederlandse handelsbedrijven die zich op biologisch product gingen concentreren. ZANN gelooft in de kwaliteit, toegevoegde waarde en toekomst van deze producten. Daarom verkopen zij de producten van Biokwekerij Poldervaart. Uiteraard worden beide bedrijven regelmatig gecontroleerd door Skal.

Horti-Consult International is een tuinbouwadviesbureau dat gespecialiseerd is in de teelttechnische advisering in glasgroenten. Ruud van Amersfoort geeft advies aan Biokwekerij Poldervaart op het gebied van bemesting, gewasbescherming en klimaat. Biopol Natural is leverancier van natuurlijke vijanden, micro-organismen, natuurlijke bestuivers en GNO's. Aan Biokwekerij Poldervaart levert Biopol Natural adviezen en alle producten op het gebied van gewasbescherming en bodemverbetering.Wat vinden de partijen van deze samenwerking?

Astrid Rog van Bio-Center ZANN heeft regelmatig contact met André en René Poldervaart: "Als we met een teler in zee gaan, betekent dit dat we schouder aan schouder staan. Zij leveren hun producten en wij doen er alles aan om ze te verkopen. Wij koesteren de bij ons aangesloten telers en onderhouden met hen een relatie voor de lange termijn. De manier van werken en omgaan met elkaar is erg prettig. De consument stelt steeds hogere kwaliteitseisen en Biokwekerij Poldervaart is hierin meegegaan. Ze zijn erg vooruitstrevend op het gebied van biologisch en werken nauw samen met hun adviseurs. Dat is voor ons heel belangrijk", aldus Astrid.

Teeltadviseur Ruud van Amersfoort merkt op dat er een hechte band is tussen Poldervaart en ZANN. "Deze organisatie doet haar uiterste beste om de producten zo goed mogelijk te verkopen. Als er sprake is van een iets mindere kwaliteit dan kunnen ze het product nog voor een goede prijs verkopen. Dat doet een organisatie alleen als zij er volledig op vertrouwt dat de teler er alles aan doet om een goed product te krijgen", aldus Ruud.

Ruud werd twee jaar terug benaderd door André Poldervaart i.v.m. problemen in komkommer. Hij is gebleven om onder andere zoon en opvolger René Poldervaart wegwijs te maken in teelten en klimaat. Ruud: "André en René slapen bijna in de kas en doen alles op gevoel, terwijl er een heel mooie computer staat die een stuk van het werk kan overnemen. De vertaling van het gewas naar de computer, daar help ik graag bij".

"Biopol is al zo'n zeven jaar mijn hofleverancier" zegt André Poldervaart, "maar ik ken Huub al veel langer. In de jaren 90 kwam hij al hier met hommels. Nu komt consultant Nancy Meijer wekelijks naar ons bedrijf voor monitoring en advies, maar Huub komt ook regelmatig nog even langs. De samenwerking met Biopol is vertrouwd en zal niet zomaar overgaan". André laat zijn zoon René graag sparren met Ruud en Huub: "Ik kan het wel vertellen, maar hij moet het ook van anderen horen". Beide partijen komen regelmatig op het bedrijf en worden bij alle lopende zaken en problemen betrokken.

Wat zijn de pluspunten van deze samenwerking?

André: "ZANN als verkopende partij geeft heel veel rust. Ze proberen het maximale eruit te halen, dat kunnen wij zelf niet. Minder kopzorgen dus". De organisaties hebben dagelijks contact, om de planning af te stemmen en om bij te praten over de producten. Het is een unieke relatie; niet elk bedrijf gaat zo met zijn telers om. De medewerkers van ZANN doen in- én verkoop en hebben daardoor meer gevoel bij het proces. Astrid: "De teler kan zich zo volledig op de teelt concentreren en dat is ook wat André en René het liefste doen en goed kunnen! Het zijn tuinders in hart en nieren. Je kan er altijd langskomen, het ziet er altijd piekfijn uit en dat zie je terug in de producten!".

"Biokwekerij Poldervaart krijgt van drie kanten informatie om zijn bedrijfsvoering optimaal en up-to-date te maken. Het is één grote puzzel en die kan je als ondernemer niet zelf compleet maken", aldus Ruud.

Alle partijen komen regelmatig op het bedrijf en worden bij alle lopende zaken en problemen betrokken. Andre: "Met alle partijen kunnen brainstormen aan de keukentafel, kunnen zeggen wat je ervan vindt, open zijn en vooral geen geheimen hebben voor elkaar, dat is waar het om gaat. Uiteindelijk bepalen wij, maar wat nodig is, dat moet gewoon gebeuren".

Toekomst

Het streven blijft om goede producten zonder (insecten)schade te telen. André: "We kunnen geen chemische middelen gebruiken dus moeten we andere manieren verzinnen. Steeds meer middelen vallen weg, maar wij weten inmiddels hoe we het zonder moeten doen. Het huis staat stevig ook al hebben we de nodige stormen gehad. De relatie heeft daar niet onder geleden, dat is belangrijk voor mij".

Ook de focus op de bodem is erg belangrijk: "Als je voor een sterke bodem zorgt, krijg je een sterk product. De bodem wordt ieder jaar beter, daar zijn we zelf heel erg mee bezig en dat wordt eigenlijk steeds leuker. De middelen die Biopol lanceert, zijn bodemondersteunend. Het echte telen vindt in de bodem plaats en daarop hebben die middelen een positieve uitwerking!

Ruud: "Alle partijen moeten blijven leren; wie stil blijft staan valt af. Tuinbouw blijft topsport. We zullen altijd weer in nieuwe fuiken lopen. Maar voor Poldervaart geldt: als er iets aan de hand is wordt iedereen geraadpleegd en worden alle noodzakelijke maatregelen genomen".

"Elk jaar is anders qua ziekten en prijzen en daar moet op worden ingespeeld. Er wordt dagelijks aan verbetering gewerkt. Biokwekerij Poldervaart is een voorbeeldteler en wij zijn heel blij dat wij hen mogen vertegenwoordigen", aldus Astrid.

Conclusie

Hoe beter de samenwerking, hoe beter de teler geholpen wordt, hoe beter het eindproduct. Dit wordt bereikt door het inschakelen van betrouwbare partners, die geen losse onderdelen vormen maar nauwe onderlinge contacten hebben, waarin de teler centraal staat. Samenwerking loont!

Voor meer informatie:
BioPol Natural
Nijverheidsweg 11
3251 LP Stellendam
Tel. +31(0)187-493422
Fax.+31(0)187-491269
info@biopol.nl
www.biopol.nl
Publicatiedatum: