Revisie biologische landbouwverordening EU in beslissende fase

"Bioland: "Frontaanval op biologische landbouw moet voorkomen worden"

Bioproducenten zouden in de toekomst verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor contaminaties met gewasbeschermingsmiddelen die niet zij, maar hun buren inzetten bij de teelt. Dit voorstel werd op 30 november door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie besproken. Jan Plagge, voorzitter van Bioland, eist van de rapporteur van het Europees Parlement Martin Häusling: "Deze frontaanval op bio moet verhinderd worden. Het voorstel zet het veroorzakersprincipe op zijn kop en brengt de co-existentie van biologische landbouw en conventionele landbouw in gevaar. Wanneer dit punt niet geschrapt wordt, mag er geen revisie van de Europese biologische landbouwverordening komen."

Biologische telers maken geen gebruik van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. De gehele biobranche doet veel moeite om ervoor te zorgen dat biologische producten tijdens de teelt, het transport en de verwerking niet van buitenaf verontreinigd worden. Daarom bevatten biologische levensmiddelen geen of slechts minimale verontreinigingen. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn contaminaties echter niet voor 100 procent te vermijden. Door afdrijving van conventionele, nabijgelegen akkers maar ook door wind en regen kunnen sporen van gewasbeschermingsmiddelen op biologische producten terechtkomen. Wanneer de biologische teler daarvoor in moet staan, is het voortbestaan van zijn bedrijf in gevaar. In plaats van de biobranche verantwoordelijk te maken voor de inzet van gewasbeschermingsmiddelen door anderen, eist Bioland een nieuwe, doeltreffende gewasbeschermingsmiddelenpolitiek ter bescherming van de biologische landbouw. Daarvoor zouden de wetten over de inzet en toelating van gewasbeschermingsmiddelen aangescherpt moeten worden en zouden er heffingen op chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen ingevoerd moeten worden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.