Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Buurtlab voor sociale en circulaire innovatie

Eerste Zero Waste Lab van Nederland geopend

Op 28 november opende De Gezonde Stad het eerste Zero Waste Lab van Nederland: een buurtlab voor sociale en circulaire innovatie. Amsterdammers uit de Dapperbuurt leveren gescheiden afval in en krijgen hiervoor waardemunten die zij in de buurt kunnen verzilveren. Het afval wordt geupcycled en gerecycled. Zo werkt initiatiefnemer De Gezonde Stad samen met bewoners, bedrijven en overheden aan een circulaire economie in Amsterdam. Meteen op de eerste dag werd al voor 150 kilogram aan grondstoffen ingeleverd.In Amsterdam beland 73 procent van het huishoudelijk afval in dezelfde vuilniszak. Met het eerste Zero Waste Lab van Nederland krijgen bewoners de kans om een veel groter deel van hun afval gescheiden in te leveren. "Bewoners spelen een sleutelrol. Daarom moet het toegankelijk en uitnodigend zijn voor bewoners om afval gescheiden aan te bieden in hun eigen buurt", aldus projectleider Bonnie Joosten van De Gezonde Stad.

Verbinding met de buurt

Bewoners ontvangen waardemunten voor het ingeleverde afval. Deelnemende (markt-)ondernemers in de buurt geven in ruil hiervoor korting op producten. Bonnie Joosten: "Op deze manier werken bewoners en ondernemers samen aan een betrokken buurt met een sterke lokale economie". Het afval wordt hergebruikt in de buurt of gerecycled.

Het Zero Waste Lab is tegelijkertijd een opleidingscentrum. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot grondstoffen experts in samenwerking met organisatie De Regenboog Groep. De ambitie is om in meerdere buurten in Amsterdam Zero Waste Labs op te zetten.

Eerste Zero Waste Lab: Dapperbuurt

Het eerste Zero Waste Lab op Dapperplein 84 in Amsterdam-Oost werd op 28 november officieel geopend door wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho. Ook de Dapperschool deed mee, de kinderen hebben een week lang afval verzameld en brachten dit maandag in jute zakken naar het Zero Waste Lab. Nog op de dag van de opening werd er op die manier al ruim 150 kg gescheiden afval ingeleverd. Tussen 15 en 17 uur openden lokale winkeliers hun deuren voor ondernemers die demo’s op het gebied van upcycling gaven, zoals het upcyclen van fietsonderdelen, papier, oude jeans en voedsel.

Voor meer informatie: www.zerowastelab.amsterdam
Publicatiedatum: