Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Fleckvieh koeien verwerken ruwvoer veel efficiënter'

Wim en Mariska ten Den zijn afgelopen winter naar Vlagtwedde in Groningen verhuisd. Nu hebben ze 50 hectare om de boerderij liggen en nog 14 hectare op afstand gehuurd. De koeien worden niet meer met een robot gemolken maar gaan 2 keer per dag door de melkstal. "We hebben het hier prima naar de zin. Een BVD-uitbraak heeft ons in de omschakeling melk gekost, maar dat is inmiddels opgelost. De Fleckies hebben zich het snelst aangepast en stappen als eerste de melkstal in", vertelt Wim.

"We hebben vorig jaar een zuivere Fleckvieh dekstier gekocht", vervolgt Wim. "Hij was bedoeld om rondom de verhuizing de koeien drachtig te maken. Toen we hem lieten slachten woog de stier 525 kg geslacht gewicht van U-kwaliteit. En de stier was pas 1 jaar en 11 maand oud". Inmiddels insemineert Wim zijn veestapel van 125 Fleckvieh kruislingen allemaal met een Belgisch Blauwe stier. Hij koopt melkgevende Fleckviehkoeien aan bij Veehandel Kuenen.


Mariska en Wim ten Den

"Ik ben van veevoer leverancier veranderd omdat de vorige alleen maar meer krachtvoer wilde verkopen en onze koeien hetzelfde rantsoen voorschotelde als een Holstein veestapel. Daar was ik het niet mee eens", vertelt Wim. Inmiddels werkt Wim samen met melkveespecialist Stef Oude Lansink van ForFarmers. Stef vertelt over zijn werk en over de voerstrategie op het bedrijf van de familie Ten Den.

"Allereerst is het mijn doel dat mijn klanten meer verdienen dan mijn niet-klanten. Daar speelt (ruw)voer een belangrijke rol in. Op dit bedrijf is voldoende gras, dus is het mijn taak om dit voeraanbod zo weinig mogelijk aan te vullen en te corrigeren. Verder moet ik de doelstelling van de boer realiseren. Dat lukt prima op dit moment. Ik durf gerust te stellen dat deze veestapel de laagste voerkosten heeft van al mijn klanten. Dat komt mede doordat de Fleckviehkoeien anders met grover ruwvoer omgaan dan andere rassen. Ze zijn stabieler en verwerken het ruwvoer efficiƫnter. Als je dan een lage kosten strategie hebt, zoals Wim ten Den, dan hoef je niet veel krachtvoer bij te voeren. Bovendien ben ik niet voor niets weidecoach geworden. Ik probeer er samen met de boer voor te zorgen dat de koeien zelf zoveel mogelijk gras van het land halen. Dat is de goedkoopste manier van melken."

Voor meer informatie:
Stef Beunk
Bayern Genetik
+31 (0)6-51490052
[email protected]
www.bayerngenetik.nl
Publicatiedatum: