Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar ligt de grens van het Spaanse bio-areaal?

Tholen - In de Spaanse vruchtgroenten en exoten neemt het bio-areaal een vlucht. Vanwege de internationale vraag investeren coöperaties en privébedrijven in de biologische sector. Tot hoever kan de groei gaan?



In Spanje zelf zijn ze helemaal niet zo dol op biologisch product, maar de Spaanse bioteelt is wel flink aan het groeien. Vanwege de groeiende Europese vraag naar biologisch product schakelen bedrijven om of schalen ze hun bio-productie op. Volgens Eurostat is er in Spanje in 2015 bijna 2.000.000 hectare bio-land- en tuinbouw, waarvan 30 procent nog in omschakeling is. Dit areaal omvat grotendeels graanproductie en veeteelt, maar de groei van 21,9 procent ten opzichte van het bio-areaal in 2010 geven wel een trend aan. Van het areaal wordt ruim 450.000 hectare gebruikt voor de teelt van granen en groenten. Voor de verse groentemarkt is zo'n 3 procent bestemd, grofweg 13.500 hectare. In 2014 was dit nog 11.690 hectare en in 2013 nog slechts 8.654 hectare. In 2012 lag het Spaanse bio-areaal hoger, rond 10.236 hectare. Van het areaal is volgens Coexphal zo'n 1.000 hectare bio glastuinbouw in Almeria en is dat getal in slechts enkele jaren verdubbeld. "Tot een paar jaar geleden hadden alleen gespecialiseerde ketens interesse hierin, maar nu vragen alle handelspartijen om bio-product. Europese consumenten vragen ernaar", vertelde manager Luis Miguel Fernandez op het bio-symposium dat het bedrijf eerder dit jaar organiseerde.

Een van die bedrijven waar de bio-productie groeit, is Murgiverde. Bij de coöperatie zijn 700 telers aangesloten. Gezamenlijk produceren zij jaarlijks 160.000 kilogram. "Bio is behoorlijk in opkomst", vertelt Ingeborg van Geldermalsen, lid van het commerciele Murgiverde-team. "Steeds meer tuinders schakelen over. Dit jaar verwachten we een uitbreiding van 25 procent. Bij ons is inmiddels al een areaal van 400 hectare van de in totaal 1.500 hectare biologisch."

Producent Vicasol herkent de ontwikkelingen in de bio-markt ook. Het overgrote deel van de klanten van Vicasol (85 procent) bestaat uit retailers door heel Europa. "En de grootste groei zit tegenwoordig in het biologische segment", vertelt Stephan van Marrewijk van Vicasol. "We hebben nu al een redelijk groot bio-areaal en daarin zit ook de grootste groei voor de komende jaren. Veel tuinders zitten op dit moment in de omschakeling. De vraag naar biologische groenten neemt bij onze klanten toe en we zien dit als een grote kans voor de toekomst om deze vraag in te vullen."

Ook in de Nederlandse teelt is de vraag naar biologisch product bekend – maar telers
zien de omschakeling nog niet zo zitten. Dat heeft ook te maken met de teelt op substraat, in Nederland de norm. Voor biologische productie moet er in de grond geteeld worden en in Spanje gebeurt dat vaak al. Dat maakt de overstap naar geheel biologische productie kleiner. Volgens Eurostat was er in 2015 er in Nederland zo'n 6.230 hectare gewijd aan de bio-teelt van verse groenten (open en bedekte teelt). Maar aan de stijgende arealen zit ook een andere kant. Richard Soepenberg van Frunet-Bio vindt dat het met bio wat te hard gaat in Spanje. Hij verwacht dat de markt een verzadigingspunt zal bereiken, waarna met name de conventionele spelers weer snel terug zullen gaan op het gangbare pakket.