Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische landbouw in sub-Sahara Afrika werkt

Onderzoek in Kenia heeft aangetoond dat de maïsoogst en opname van voedingsstoffen in de bodem bij biologische landbouw vergelijkbaar is met conventionele systemen. Door hogere prijzen voor biologische teelt is dit winstgevender dan conventionele landbouw. Het onderzoek is uitgevoerd door het Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) in samenwerking met Keniaanse partners. 


FiBL projectleider Gurbir Bhullar (tweede van links) en Keniaanse onderzoeker Anne W. Muriuki bespreken het maïs testveld in Thika. (Foto: FiBL, Franziska Hämmerli)

Het onderzoek toont aan dat na een overstapfase van 3 jaar, de oogst van biologische landbouw vergelijkbaar is met conventionele systemen in Chuka en Thika. Ondanks hogere productiekosten is biologische landbouw wel 1,3 tot 4,1 keer winstgevender dan conventionele systemen in het vijfde jaar na de overstap, met dank aan de hogere prijzen. In lage input systemen in Thika had conventionele maïsproductie hogere oogsten. Wanneer maïs en bonen gemixt werden geteeld, was de oogst echter weer vergelijkbaar.

Bij conventionele landbouw was de balans van voedingsstoffen in de grond negatief, de teelt nam meer voedingsstoffen op dan dat er terug in de grond kwamen. Bij biologische landbouw is deze balans positief, omdat overblijfselen van het gewas vaak op het veld blijven liggen. 

De conclusies van het onderzoek zijn dat hoge input biologische teelt productief en economisch rendabel is, bronnen bespaart én daarom kan bijdragen aan duurzame landbouwproductie in Kenia en regio's in sub-Sahara Afrika met een vergelijkbaar milieu. 

Het onderzoek maakt deel uit van het lange termijn Farming Systems Comparison (SysCom) programma. Het SysCom programma vergelijkt landbouwsystemen (vooral conventioneel en biologisch) in drie landen (Kenia, India en Bolivia) om het potentieel en tekortkomingen van biologische landbouw te onderzoeken. 
Publicatiedatum: