Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genomineerden Beste Biowinkel 2017 bekend

De genomineerden voor de verkiezing van de beste biologische winkel 2017 zijn bekend. Vanaf 16 november mag het publiek zijn stem uitbrengen. Een vakjury selecteerde 12 winkels. Winnaars mogen een jaar lang de titel ‘Beste biologische winkel 2017’ voeren en zijn zo het visitekaartje van de branche. De Verkiezing van de Beste biologische winkel is een initiatief van de Biowinkelvereniging en Bionext.
 
De verkiezing is de enige verkiezing in Nederland waar biologische speciaalzaken zich met elkaar kunnen meten. Winkels die minimaal 90 % biologisch aanbod in voeding hebben kunnen meedoen. Dit jaar staat het thema transparantie centraal. Op welke manier laat een winkel zien waar de producten die in de winkel liggen vandaan komen? Hoe wordt de producent belicht?

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "Biologische speciaalzaken hebben vaak korte lijnen met hun leveranciers. Zij zijn bij uitstek in staat om te laten zien waar en op welke wijze het verkochte voedsel geproduceerd wordt. En dan gaat het om alle producten, niet alleen om die van de biologische boer uit de regio. Met deze verkiezing kunnen winkels laten zien waar ze zo sterk in zijn staan ten opzichte van de grote supermarkten.”


De winnaars van de verkiezing in 2016. Boven: het trotse team van Gimsel met de cheque. Roosmarijn houdt de oorkonde omhoog. Rechts juryvoorzitter Tallina van den Hoed. Linksonder de dames van Ecoshop Helder en rechtsonder de winnaars in de categorie Boerderijwinkel: Kleinlangevelsloo.
 

De genomineerde winkels

Er zijn 4 categorieën vastgesteld: boerderijwinkel, middelgrote winkel, grote winkel en webwinkel. Bij de grote winkels strijden Natuurwinkel Amersfoort, Ekoplaza Alkmaar en Estafette Alkmaar om de titel. Bij de middelgrote winkels zijn Estafette Bos en Lommer – Amsterdam, Ekoplaza Schoorl en EkoPlaza Zadelstraat – Utrecht genomineerd. Bij de webwinkels gaat de strijd tussen Hofwebwinkel.nl, ekonoom.nl en beterbio.nl.
En bij de boerderijwinkels zijn de 3 genomineerden: landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt Beesd, Bioboerderij’t Schop Hilvarenbeek en het Kleinlangevelsloo - Biologisch made easy! Raalte.
 

Online stemmen

De jury heeft in elke categorie 3 winkels genomineerd. Vanaf 16 november kan het publiek stemmen op de genomineerde winkels op www.bestebiowinkel.nl. De vakjury gaat de komende weken onaangekondigd op bezoek bij de genomineerde winkels en doet een bestelling in de genomineerde webwinkels. Hun professionele oordeel wordt naast de publieksstemmen gelegd. De mening van de jury telt voor 80 % mee, de publieksstemmen voor 20 %. Het publiek kan tot 31 december 2016 stemmen en maakt kans op mooie prijzen.Uiteindelijk maakt de jury op woensdag 18 januari 2017, op de Bio-beurs in Zwolle, bekend welke winkels zich beste biologische winkel van Nederland mogen noemen.
 

Samenstelling jury

De vakjury bestaat uit Michiel Bussink, journalist gespecialiseerd in eten en drinken, voedsel en landbouw, Henk Hofstede, Sector Banker Retail ABN AMRO, Roosmarijn Saat, eigenaar biologische speciaalzaak Gimsel Rotterdam en winnaar verkiezing 2016 in categorie grote winkel en Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit.
Publicatiedatum: