Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wintertarwe zaaien is de moeite waard"

Steeds meer biologische telers doen ervaring op met het zaaien van wintergraan. De over het algemeen hogere opbrengsten, goede gezondheid, een mooie doorworteling van de grond en een vroegere oogst zijn aspecten die het zaaien van wintertarwe het overwegen waard maken.

Wintertarwe

Het ideale zaaitijdstip voor wintertarwe ligt in de periode van 20 oktober tot eind november. Wij adviseren om zowel te vroeg zaaien (risico najaarsonkruid) als te laat zaaien te vermijden. Voor uitzaai deze herfst zijn de rassen Julius en Kelvin beschikbaar voor de biologische teelt.
  • Julius: een middenvroege/late afrijpende betere baktarwe. Het is een ras wat lang stro geeft, maar voldoende stevig. Het ras heeft een goed resistentiecijfer tegen gele roest (8) en heeft een goede hoeveelheid bladmassa. Julius geeft een goede opbrengst. Is ook geschikt voor GPS. Zaaizaadhoeveelheid: 200-250 kilogram per hectare.
  • Kelvin: een middenvroeg afrijpende tarwe. Het ras is redelijk kort en stevig. Heeft een goed resistentiecijfer tegen gele roest (8) en een redelijk hoeveelheid bladmassa. Geschikt voor GPS. Zaaizaadhoeveelheid: 200-250 kilogram per hectare.


Spelt

Net als bij wintertarwe loopt de ideale zaaiperiode van 20 oktober tot eind november. In het algemeen is spelt minder veeleisend dan wintertarwe en kan
het grotere temperatuur- en neerslagextremen verdragen. Daarnaast biedt spelt het voordeel van een mooie doorworteling van de grond, vroegere oogst dan wintertarwe en een goede onkruidonderdrukking. Zaaizaad van spelt wordt ongepeld aangeleverd. Ongepelde spelt zaaien heeft enkele voordelen, zoals lagere vatbaarheid voor kiemziektes en een goede koudetolerantie na kieming. Een mogelijk probleem is het verstoppen van de zaaibuizen, omdat de aarpakketjes in elkaar
kunnen haken. Houd daar tijdens het zaaien rekening mee. Dit jaar kan Agrifirm het ras Franckencorn leveren uit eigen vermeerdering. Zaaizaadhoeveelheid: 200 kilogram per hectare.

Winterrogge en triticale

Zowel winterrogge als triticale worden voornamelijk op zand- en dalgronden geteeld. Onder de juiste omstandigheden overtreft triticale de winterrogge in opbrengst per kilogram. De voorkeur om dan toch rogge in te zaaien wordt voor een groot deel bepaald door de inzaai-mogelijkheden en de droogtegevoeligheid van de grond in de afrijpingsfase. Winterrogge heeft een hogere droogteresistentie dan triticale en rijpt
eerder af waardoor een droogteperiode minder invloed heeft op de gewasontwikkeling in de laatste fase van de afrijping.
  • Winterrogge: Er is momenteel geen biologisch zaaizaad meer beschikbaar van winterrogge. Als alternatief is Matador niet ontsmet beschikbaar. Omdat winterrogge op de Annex II van de biodatabase staat, dient men hiervoor ontheffing aan te vragen bij Skal. Zaaitijdstip: half september tot eind november. Zaaizaadhoeveelheid: 130-160 kilogram per hectare.
  • Triticale - Triticale wordt met name verwerkt in veevoer. Van triticale is er dit jaar één ras beschikbaar, namelijk Tulus. Zaaitijdstip: oktober tot en met november. Zaaizaadhoeveelheid: 175-200 kilogram per hectare.

Voor meer informatie:
Agrifirm Plant
088-4881230
biologisch@agrifirm.com
www.agrifirm.com/plant
Publicatiedatum: