Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktbericht graan Agrifirm

Lagere graanopbrengst door wisselvallig seizoen

Het groeiseizoen voor graan was betreft weersomstandigheden niet bepaald een ideaal groeiseizoen te noemen, meldt Agrifirm. Na een redelijk mooi voorjaar met mooie temperaturen, was de zomer juist donker met zo nu en dan veel regen. Plaatselijk zelfs zoveel regen dat bepaalde percelen helaas niet meer te redden waren. Het groeiseizoen heeft daarom ook veel invloed gehad op de kwaliteit, maar vooral op opbrengst. Totaal hebben we in de biologische graanpool 10 tot 12 procent minder granen ontvangen dan begroot. Dit door lagere opbrengst en verzopen percelen. Op 20 juli werd het eerste graan (spelt) in ontvangst genomen in Emmeloord.

Vanaf 20 juli werd het ook geleidelijk beter weer, maar nog steeds geen mooi stabiel oogstweer. Door het wisselvallige weer aan het begin van de oogst, kwam veel graan binnen met een hogere vochtpercentage dan andere jaren. Na half augustus werd het weer beter met langere periodes mooi weer. Uiteindelijk is oogst 2016 toch nog goed gekomen, op 23 september ontving Agrifirm het laatste graan. Ondanks het wisselvallige seizoen is Agrifirm tevreden over het feit dat het bedrijf een goed verhandelbaar product in de loods heeft liggen met een redelijk 'marktwaardige' kwaliteit

Ook omringen landen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Engeland, hadden te maken met een slechte zomer, waardoor ook daar lagere opbrengst zijn geoogst. Dit is vooral te merken bij tarwe en haver. Al vroegtijdig kwam hierdoor meer vraag naar deze producten. De hoeveelheid graan wat in noordwest Europa beschikbaar is, is lang niet genoeg om alle behoeftes in Europa te voorzien. Buiten Europa vielen de opbrengsten helemaal niet tegen.

De grote graanschuren (Roemenië/Oekraïne/Amerika/Kazachstan/Rusland) hebben wel goeie opbrengsten gehad en komen dan ook massaal met hun granen op de markt. Ondanks dat de grote graanschuren wel goede opbrengsten hebben geoogst, zien we voor het Nederlands graan goede afzet mogelijkheden op consumptie en voer gebied. Afnemers in Nederland willen steeds vaker en meer Nederlands graan, waarbij richting de consument een verhaal vertelt kan worden.

De prijsdaling van spelt die vorig jaar inzette zet door. Momenteel is de markt erg rustig en afnemers zitten achterover om mondjesmaat wat bij te kopen. Naast minder vraag hebben veel afnemers ook nog oude contracten van vorig jaar open staan. In landen zoals Oostenrijk en Zwitserland is ook weer meer geproduceerd dan vorig jaar. Oostenrijk heeft bijvoorbeeld 50 procent meer spelt geproduceerd dan vorig jaar. Al met al is het een lastige markt geworden wat niet meer zo soepel loopt. Voornaamste oorzaken; meer spelt op de markt en toch wel een licht dalende vraag.

Voor meer informatie:
Agrifirm Plant
088-4881230
[email protected]
www.agrifirm.com/plant
Publicatiedatum: