Biologische landbouw redt kraanvogel

Zo'n 50 jaar geleden was de saruskraanvogel een veel geziene verschijning in de rijstvelden in Noord-Thailand. Maar de kraanvogel trok weg uit het gebied. De ouderen in de regio hebben de aanwezigheid van deze grootste vliegende vogel op hun netvlies. Volgens de overlevering bracht de kraanvogel zelfs geluk.Sinds enige tijd is er echter weer hoop voor de vogel. In de afgelopen vijf jaar zijn 70 kraanvogels met de hand gevoed en grootgebracht om vervolgens te worden uitgezet in het wild. "De oudere generatie vertelde ons over deze kraanvogels, ze zeiden dat ze geluk brengen, maar toen ik er echt een in mijn veld zag, was ik zo blij", vertelt een dorpshoofd in het noorden van Thailand.

De boeren in de streek stopten met het gebruik van pesticiden en parkeerden hun ronkende tractoren om de vogels een goede kans van overleven te geven. De oogst werd met de hand binnengehaald en rond de nesten van de kraanvogels bleven grote delen van de velden onaangeroerd.

Tweeënveertig van de uitgezette kraanvogels overleefden, daarvan leven er acht als paartje. Ongeveer een maand geleden kwam het eerste ei uit. Hoewel er nog verschillende uitdagingen zijn voor de kraanvogel, keerde met de saruskraanvogel ook het geluk voor de Thaise boeren terug. De biologische rijst uit de velden wordt tegen topprijzen verkocht in de supermarkten van Bangkok.

Bron: Salon

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.