Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Diervriendelijk ook milieuvriendelijk?

'Uitstoot fijnstof neemt toe door scharrelpluimveesector'

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden? In het NPO-programma De Monitor werd onderzocht in hoeverre megastallen van invloed zijn op voor mens, dier en milieu. Maar ook wat de invloed is van de tegenhanger daarvan: de kleinschalige veeteelt.

Met het Beter Leven-keurmerk heeft De Dierenbescherming heeft een keurmerk dat consumenten vertelt hoe diervriendelijk een stukje vlees of het ei dat in de schappen ligt van de supermarkt, is geproduceerd. Bij de promotie van dat keurmerk tijdens de Beter Leven-week was er een spotje op radio en tv. Maar vertelt dat spotje wel de waarheid?

In het dossier Megastallen ontdekte presentator Teun van de Keuken dat er een spanningsveld is tussen het diervriendelijk houden van kippen en dat op een milieuvriendelijke manier doen. Dat komt vooral door het verbod op de legbatterij-kip. Die had zo weinig ruimte om te bewegen dat niemand dat nog kon accepteren. Maar de uitstoot van fijnstof, schadelijk voor onze gezondheid, was laag.


Scharrelkip vervuilt meer dan legbatterij

Toen de pluimveesector massaal op de scharrelkippen overging, kon men er op wachten dat daarmee de uitstoot van fijnstof zou toenemen. Die scharrelkip veroorzaakt immers tien keer zoveel fijnstof als een kip in een legbatterij. Dat komt omdat de scharrelkip vrij rondloopt door de mest en door het 'scharrelen' op de grond meer fijnstof in de lucht verspreid. En die toename aan uitstoot is er ook gekomen. Terwijl het autoverkeer en de industrie de uitstoot beperken, neemt die van de pluimveesector inmiddels toe. En dat is slecht voor het milieu en slecht voor de mens.

Keurmerk

Het keurmerk Beter Leven gaat over dierenwelzijn. Op het onderdeel milieu scoren ze niet goed. Een rapport van voorlichtingsplatform Milieu Centraal geeft ze hiervoor 0 punten. In de reclame van de Dierenbescherming wordt het volgende gesteld: "Goed voor het dier, goed voor de mens, goed voor iedereen".

Doordat de kippen nu vrij rondscharrelen, woelen ze meer fijnstof los. Onderzoekers stellen dat met het invoeren van scharrelstallen voor kippen het probleem van dierenwelzijn van kippen in kooien is ingeruild voor een gezondheidsprobleem. Teun: "De mens kan er ziek van worden. Deze vorm van eieren produceren produceert meer fijnstof. Dat is niet beter voor de mens en de boer die wordt blootgesteld aan fijnstof. Eigenlijk is het dus gewoon een leugen."

Bert van den Berg van De Dierenbescherming: "Het Beter Leven-keurmerk gaat alleen over dierenwelzijn, niet over mens en milieu. Dat het goed is voor de mens, heeft er vooral mee te maken dat het een prettige gedachte is dat het dier een beter leven heeft gehad". Toch beaamt Bert dat er ook meer aandacht moet komen voor de volksgezondheid. "Natuurlijk moeten de stof, en andere aspecten binnen de volksgezondheid van de veehouderij ook aangepakt worden. We pleiten immers niet voor niets al jarenlang voor minder en beter als het om veehouderij gaat. Dat heeft ook alles te maken met het feit dat op het moment veel te veel dieren dicht opeen worden gehouden in Nederland. Daar krijg je ook volksgezondheidsproblemen van.

Bron: De Monitor
Publicatiedatum: