Ambachtelijke biologische frites bezig aan opmars

Opkomst Haute Friture: einde van de klassieke snackbar?

De snackbar om de hoek krijgt steeds meer concurrentie van luxe cafetaria's. Ver weg van het beproefde concept. Waar frituren tot een kunst wordt verheven. Ondernemers uit alle windstreken trekken ten strijde tegen het imagoprobleem van 'de vette hap'. Het heeft zelfs een naam: haute friture. Volgens patatgoeroes ligt de toekomst in duurzame, biologische verkregen frites. Met liefde bereid.
 

Frites Atelier Amsterdam

Ontstaan: Het grote brein achter Frites Atelier? Niemand minder dan topkok Sergio Herman, die met familierestaurant Oud Sluis sinds 2005 in het bezit was van drie Michelinsterren. In 2013 gooide de Zeeuw het over een heel andere boeg en deed wat niemand in culinair Nederland en België voor mogelijk hield: hij sloot zijn restaurant. Naar eigen zeggen omdat hij overliep van toekomstplannen die hij onmogelijk kon verwezenlijken zonder zich eerst los te maken van Oud Sluis. Een daarvan was het Frites Atelier, een super-de-luxe frietzaak. Sergio experimenteerde ruim anderhalf jaar met het recept van zijn frites. De biologische aardappelen zijn afkomstig uit de Zeeuwse klei, want die vond de grootmeester van alle kandidaten het allerlekkerst. Een grote knipoog naar zijn roots.
Bijzonderheden: Het concept draagt de naam Amsterdam. Toch is er op dit moment nog geen vestiging in de hoofdstad. Den Haag had de primeur en ook in Utrecht komen fritesliefhebbers aan hun trekken. Vestigingen in Amsterdam, Arnhem en Antwerpen staan in de planning.
Prijs: 3,50 euro voor 250 gram frites, zonder saus.Frietwinkel

Ontstaan: De eerste biologische Frietwinkel opende half augustus 2014 in hartje Utrecht. Eerder stonden de jonge ondernemers Siem van Bruggen en Roderick Heijning met hun 'Frietfiets' al op de wekelijkse biologische markt in de Domstad. De authentieke bakfiets ging steeds meer het straatbeeld bepalen. De reacties van de klanten waren zo positief dat ze de overstap waagden naar een vast verkooppunt in een monumentaal pand van een voormalige slagerij. De frites van biologische aardappelen viel dermate in de smaak bij het testpanel van het AD dat ze werden verkozen tot winnaar van de AD Friettest 2015. De Frietfiets wordt overigens nog altijd ingezet op feestjes, partijen en festivals. Naast de frites worden ook andere biologische producten geserveerd.
Bijzonderheden: Bij goede frites hoort goede muziek. Onder de titel Frietwinkelsessies organiseert de frietzaak in samenwerking met een platenlabel een programma vol muzikale intermezzo’s, waarbij lokale artiesten zich in de kijker kunnen spelen.
Prijs: 2,50 euro voor een normale portie, 3,25 euro voor een grote portie, zonder saus.Friet District

Ontstaan: Enzio van Vloten en Dennis Sterk hebben hun ondernemersgeest niet van een vreemde. Beiden werkten in de bediening bij sterrenchef Niven Kunz van het gelijknamige restaurant in Rijswijk, totdat het idee ontstond iets voor zichzelf te beginnen. Hun oude werkgever was gecharmeerd van het idee en besloot dan ook om in de jonge ondernemers te investeren. Na intensieve brainstormsessies werd hiermee Friet District geboren in het centrum van Den Haag. De topchef, die er geen geheim van maakt graag groenten een hoofdrol toe te bedelen in zijn maaltijden, adviseerde hen over de receptuur. Zo hebben Nivens schoonouders meegeholpen met de bereiding van de satésaus. Grote publiekstrekker is de patatsnijder die voor het oog van de gasten biologische aardappelen met schil en al perst tot lange en robuuste frites.
Bijzonderheden: Het is mogelijk om de frites thuis te laten bezorgen via foodora en deliveroo.
Prijs: 3 euro voor een portie frites, zonder saus.Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.