Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fleckviehpionier levert een 100.000 kg koe

Tijdens de proefmelking van begin september heeft de Fleckviehkoe Gretha 67 van Gert Veldhorst uit Sinderen de 100.000 kilogram melkgrens overschreden. Zij is de tweede Fleckviehkoe in Nederland die meer dan 100 ton melk heeft geproduceerd. Het Fleckviehras is pas 12 jaar geleden door Bayern Genetik in Nederland geïntroduceerd.

Gert Veldhorst was blij verrast toen hij te horen kreeg dat Gretha 67 (V. BFG Manager) meer dan 100.000 kilogram melk had gegeven. "Ik wist wel dat de teller bij het afsluiten van de 9e lactatie op 90.000 kilogram stond. Maar omdat het eigenlijk een heel onopvallende koe is, had ik niet in de gaten dat ze er al was. Gretha 67 is altijd vlot drachtig, heeft een laag celgetal en is meestal als eerste in de melkstal. Toch heb ik haar dit keer gust gelaten. Ik vond dat ze een beetje stijf begon te lopen. Maar als je haar nu ziet bewegen in de koppel, denk je dat het een zesdekalfs koe is."


Gretha 67 maakte onopvallend in 10 lactaties de 100.000kg melk vol

Gert Veldhorst is 12 jaar geleden als een van de eerste veehouders in Nederland met Fleckvieh begonnen. Hij kwam in contact met de Duitse vertegenwoordiger van Bayern Genetik, Theo Vermohlen, die hem adviseerde om de stieren Manager en Hippo te gebruiken.

Gert Veldhorst begon destijds met Fleckvieh om meer kracht in de koeien te fokken. "Dat is gelukt. Maar ik heb ook een aandachtspunt voor Fleckvieh gevonden. Dat is dat ze soms te rechte benen hebben. Op deze koeien heb ik weer Holstein gebruikt, maar dat is ook geen garantie voor succes. Deze koeien zijn weer veel te smal in het kruis. Daarom ga ik verder met Fleckvieh, maar let ik nog beter op de stand van de benen", aldus Gert. "Je kunt het beste de stieren Ilja en Rijeka gebruiken", adviseert Theo Vermohlen hem.

Kort overzicht van de prestaties van Gretha 67: Gretha 67 heeft in 10 lactaties de 100.000kg melk vol gemaakt. Haar gemiddelde lactatiewaarde is 104 bij een gemiddelde dagproductie van 30kg melk. Gretha 67 was 8 keer met de eerste inseminatie drachtig en 2 keer had ze twee inseminaties nodig voor een drachtigheid.


Theo Vermohlen (links) kwam met een bos bloemen uit Duitsland om Gert Veldhorst te feliciteren met de prestatie van Gretha 67

Voor meer informatie:

Bayern Genetik
www.bayerngenetik.nl
Stef Beunk
06-51490052
[email protected]
Arend Zendman
06-13301075
[email protected]
Publicatiedatum: