13 december: Oriëntatiecursus Biologische Landbouw

BDEKO, de vereniging voor BD en EKO-boeren in Flevoland, zet zich in voor de kwaliteitsontwikkeling en kennisoverdracht in de sector. Voor boeren, tuinders en medewerkers bij biologische verwerkings-, afzet- en handelsbedrijven organiseert BDEKO daarom deze winter opnieuw de Oriëntatiecursus Biologische Landbouw: Akkerbouw en grove groenteteelt. Geïnteresseerden uit het hele land kunnen meedoen, de vijf bijeenkomsten vinden plaats bij biologische bedrijven in Flevoland.Biologische landbouw is een moderne en innovatieve sector die ondanks de economische crisis van de laatste jaren gestaag blijft doorgroeien. De sector weet dat biologisch meer is dan het telen zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. En weet ook dat het biologische succes mede ligt in een slimme samenwerking en het hebben van een gedeelde kennis, visie en strategie. Om verder kwalitatief te kunnen groeien, is kennis en ervaring vanuit de praktijk van groot belang voor mensen die willen kennismaken met de biologische landbouw en biologische sector, het eigen bedrijf willen verduurzamen of willen onderzoeken of biologische landbouw een interessante optie is voor het eigen bedrijf. De oriëntatiecursus ondersteunt bij het goed en doordacht voorbereiden en doorlopen van dit traject. Oud-cursisten waarderen de cursus met name om de onafhankelijkheid; de brede kennismaking met de biologische sector; de afwisseling van gespecialiseerde sprekers; de vele praktijkervaringen en de ontmoeting en uitwisseling met collega-telers.Actuele thema's

Iedere cursusdag verzorgt een andere, gespecialiseerde spreker uit de sector de theorie over onderwerpen als regelgeving en controle, mechanisatie, onkruidbestrijding, voorkomen en beheersen van ziekten en plagen, bodem en bemesting, samenwerken met de natuur en biodiversiteit, vruchtwisseling, gewaskeuze en bouwplan, arbeidsvraagstuk en internationale marktontwikkeling en afzet. Ook biedt de cursus inzicht in de marktvisies en aanpak van verschillende handelsbedrijven uit de biologische sector.Ervaringen van boeren

Bij het omschakelen verandert een bedrijf ingrijpend. De omschakelperiode moet overbrugd worden en er is meestal extra aandacht nodig voor bodemstructuur en onkruidbestrijding. Ook komen er vaak nieuwe gewassen op het bedrijf, is de teeltwijze anders en verandert ook het netwerk van leveranciers en afnemers. In het middaggedeelte van de cursus wordt daarom een bedrijf bezocht van een BDEKO lid. De cursisten kunnen met de boeren bespreken hoe zij hun omschakeling hebben aangepakt en ervaren wat hun bevindingen zijn in de praktijk. De cursus geeft daarmee een goed en objectief beeld van de mogelijkheden in de biologische sector en cursisten kunnen een eventuele keuze maken op basis van feiten, actualiteiten en praktijkervaringen.

De cursus omvat 5 dinsdagen van 9.30 uur tot circa 15.30 uur en start op dinsdag 13 december. Overige cursusdagen vinden plaats in januari en februari. In de zomer kunnen de cursisten mee met verschillende zomerexcursies die BDEKO organiseert op biologische bedrijven van een aantal leden. De kosten voor de cursus zijn per bedrijf, met de mogelijkheid om met twee personen mee te doen.

Voor meer informatie:
Ingrid Veeman Cremer
Coördinatie BDEKO oriëntatiecursus Biologische Landbouw
BDEKO
Ottolanderlaan 10
8251 SB Dronten
06 303 96 786
info@bdeko.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.