Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meeste in New York

VS: bioteelt neemt toe, aantal biotelers neemt af

De omzet aan biologische producten is in New York in de periode van 2008 tot 2014 toegenomen met 56 procent. In diezelfde periode namen ook het totale areaal voor biologische teelt en het aantal biologische teeltbedrijven toe ondanks dat deze sector over de gehele VS afnam. Per 1 juli 2016 waren er in de VS bijna 22.500 gecertificeerde biologische teeltbedrijven actief. Hiervan bevonden 1.400 ondernemingen zich in New York, waarmee de staat het derde grootste aantal van de VS heeft.

Biologische teelt

In 2014 had de VS bijna 14.100 biologische teeltbedrijven met een gecombineerd areaal van 1,5 miljoen hectare. Dit was een lichte afname ten opzichte van 2008, omdat een klein aantal bedrijven vrijgesteld werden van een certificaat. Deze bedrijven komen weliswaar overeen met de biologische vereisten zoals deze gesteld zijn door de Amerikaanse ministerie van landbouw, maar hebben een bruto jaaromzet van minder dan $5.000 (€4.600). Terwijl dit aantal vrijgestelde bedrijven in deze periode afnam, nam het aantal gecertificeerde biologische teeltbedrijven toe met meer dan 1.700.

De omzet van biologische producten is ondanks de afname van leveranciers significant gegroeid. In 2008 was deze omzet nog $3,2 miljard (2,9 miljard euro), terwijl deze in 2014 neerkwam op $5,5 miljard (5,1 miljard euro). In 2015 nam de omzet van bioproducten nog eens toe met naar schatting zo'n 12 procent.

De omzet van biologische producten blijft een relatief klein deel van de totale omzet aan landbouwproducten. Ondanks dat verwacht het ministerie van landbouw dat dit aandeel blijft groeien. De grootste supermarktketens hebben in de afgelopen jaren hun biologisch assortiment uitgebreid en hebben initiatieven aangekondigd die voor een grotere stimulans van de vraag kunnen zorgen.

60 procent van de biologische omzet komt neer op AGF. De omzet van biologische vlees- en pluimveeproducten nam in deze periode met meer dan 100 procent in rap tempo toe.

Biologische teeltbedrijven in New York

New York is met 917 teeltbedrijven de derde grootste staat van de VS qua biologische teelt. Het aandeel van New York op het totale Amerikaanse productievolume is 6 procent. Alleen Californië en Wisconsin hebben meer biologische teeltbedrijven.

New York heeft een biologisch areaal van ongeveer 86.200 hectare. Dat is iets minder dan 6 procent van het totale Amerikaanse areaal voor deze sector. New York komt daarmee op de vierde plaats. De Staat Montana heeft slechts 1 procent van alle Amerikaanse teeltbedrijven, maar staat op de tweede plaats qua areaal. De reden hiervoor is dat de biologische teeltbedrijven gemiddeld een stuk groter zijn dan de teeltbedrijven in New York.

In tegenstelling tot het geheel van de VS nam in de periode van 2008 tot 2014 de biologische teelt van New York toe met ongeveer 100 teeltbedrijven en een extra areaal van 17,800 hectare. 43 procent van alle New Yorkse biologische telers van plan om hun productie in de komende vijf jaar te vergroten. 42% denkt dat ze het huidige productievolume aan zullen blijven houden.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Fruitgrowersnews.com
Publicatiedatum: