Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees bio-areaal blijft stijgen

Tholen - Met meer dan 11 miljoen hectare bio-areaal en areaal in omschakeling vorig jaar is de sector goed voor 6,2 procent van het totale Europese landbouwareaal. Sinds 2010 is het biologisch areaal met bijna 2 miljoen hectare gestegen. Eenzelfde trend is zichtbaar in het aantal biologische producenten. Aan het eind van 2015 stond de teller op 271.500 biologische producenten die geregistreerd stonden in de EU. Dat is een toename van 5,4 procent ten opzichte van 2014. Volgens de analyse van de EU is de groei er nog lang niet uit.


Aandeel biologisch van totaal landbouwareaal per lidstaat (2015)

Bron: Europese Commissie

Tussen 2010 en 2015 steeg het biologisch areaal met 21 procent. In die periode registreerden Bulgarije en Kroatië de snelste groei, met cijfers boven de 100 procent. In absolute termen voeren Frankrijk (516.070 ha), Italië (378.837 ha) en Spanje (353.523 ha) de ranglijst aan. Deze landen registreerden de grootste groei in de afgelopen jaren in absolute termen. De groei was zichtbaar in alle Europese landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Daar kromp het areaal met respectievelijk 29 en 4 procent.


Bron: Europese Commissie

Er zijn grote verschillen in de arealen tussen de landen. Vier lidstaten zijn goed voor meer dan de helft van het totale areaal. Spanje (18%), Italië (13%), Frankrijk (12%) en Duitsland (10%) zijn samen goed voor 53 procent van het totale biologische areaal. In 2014 vertegenwoordigden deze vier landen nog 51 procent van het areaal.

Verdeling bio-areaal in EU-28

Bron: Europese Commissie

Het areaal als percentage van het totale landbouwareaal is gestegen van 5,2 procent naar 6,2 procent. In deze cijfers spannen Oostenrijk, Zweden en Estland de kroon. Daar is het grootste deel van de landbouwgrond biologisch in gebruik. Nederland scoort veel slechter en staat tussen de hekkensluiters met net iets meer dan 2 procent. Alleen Roemenië, Ierland en Malta scoren slechter.

Totaal biologisch areaal (incl. in omschakeling)

Bron: Europese Commissie

Voor de komende jaren wordt verder groei verwacht. De cijfers geven een inzage in het areaal in omschakeling. Deze wordt in de absolute cijfers opgeteld bij het biologisch areaal, maar omgerekend naar procenten geeft dat een beeld van het potentieel. Vorig jaar waren er vier landen waar het areaal in omschakeling onder de 10 procent scoorde. Acht lidstaten scoorden tussen de 10 en 20 procent en 14 landen kwamen boven de 20 procent. De grootste aandelen areaal in omschakeling zijn te vinden in Bulgarije (81,8%), Kroatië (66%) en Litouwen (38,5%).