Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijkse pompoenpittenoogst 300-800 kg per ha

Nieuw: extra grote pompoenpitten uit Oostenrijk

De Nieuwe Band heeft sinds kort een nieuw product in haar assortiment: extra grote pompoenpitten uit Oostenrijk. De meeste biologische pompoenpitten komen uit China. Dat scheelt in één klap heel wat voedselkilometers. Het bedrijf kiest er doorgaans voor om producten te vervangen zodra het iets vindt dat beter bij haar visie past. Maar omdat de prijs van deze extra grote pompoenpitten toch een stuk hoger is dan de 'reguliere' (Noord-)Chinese pompoenpitten, houdt De Nieuwe Band laatstgenoemde wel in het assortiment. Op die manier kun je zelf kiezen wat je belangrijk vindt, en wat binnen je mogelijkheden ligt.Samenwerking met Oostenrijkse boeren

De pompoenpitten worden rechtstreeks ingekocht uit Oostenrijk. De partner daar is gespecialiseerd in de verwerking van pompoenpitten en werkt samen met boeren die voornamelijk uit de regio Steiermark komen. Zij doen dit op contractbasis. Dat betekent dat de boeren een afnamegarantie en een eenvoudige betalingsregeling krijgen en een extra bonus na drie jaar trouwe levering. Daarnaast worden de boeren tijdens het hele proces van zaaien tot oogsten vakkundig bijgestaan met landbouwkundig advies.

Oogst en verwerking

De oogst van de pompoenpitten gebeurt mechanisch. Nadat de pompoenen rijp zijn, worden ze op een rij gelegd en vervolgens geoogst. In die oogstmachine worden de pompoenen in stukken gesneden en daarna worden in een trommel het vruchtvlees en de pitten van elkaar gescheiden. Het vruchtvlees wordt als bemesting weer op het land gelegd.

In de fabriek worden de pitten gewassen. Voordat de pompoenpitten gedroogd worden hebben ze een vochtgehalte van 50 à 60 procent. Door het drogen wordt dat teruggebracht naar 5 à 8 procent. Het drogen vindt plaats door indirecte verhitting bij een temperatuur van 60 ºC gedurende plusminus 12 uur. Tijdens dit proces worden de pitten omgeroerd zodat ze los van elkaar komen. Na het drogen worden de pitten nog eens machinaal gereinigd en daarna koel opgeslagen. Als ze bij De Nieuwe Band aankomen in grote zakken, worden ze daar door de eigen inpakafdeling in kleine zakjes verpakt.

Per hectare kan de oogst variëren tussen de 300 en 800 kilo, afhankelijk van weersomstandigheden. Deze relatief lage opbrengst is de reden dat de prijs van pompoenpitten een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld zonnebloempitten.

Voor meer informatie: www.nieuweband.nl
Publicatiedatum: