Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Oudenes, Roveg:

"Meer vraag biologische zoete aardappelen, mits meerprijs niet te groot is"

Tholen - Nadat begin oktober de orkaan Matthew langs Amerika trok, is de aanvoer van zoete aardappelen uit North-Carolina wat onzeker geworden. Er wordt gesproken van een productiedaling van 25 procent. "Men heeft nu moeite met oogsten. Een gedeelte van de oogst is weliswaar binnen, maar nog niet alles. Voor eind november wil men de oogst binnen hebben", vertelt Martin Oudenes van Roveg. "De beschikbare volumes vanuit de Verenigde Staten zullen iets lager zijn dan afgelopen jaar en tegelijkertijd blijft de totale markt groeien."

"Voor productielanden als Spanje en Egypte biedt dat grote kansen. Beide landen timmeren kwalitatief aan de weg en hebben ook steeds betere voorzieningen om de zoete aardappelen op te slaan. Beide landen zijn van september tot en met maart op de markt en telen de bekende oranjevlezige, Amerikaanse soorten met nagenoeg geen schilschade. In beide landen zie ik de teelt de komende jaren verder uitbreiden", vertelt Martin.Nieuwe productielanden in opkomst

"De Egyptische zoete aardappelen zijn kwalitatief erg goed, maar nog niet overal even bekend. Je ziet ze beetje bij beetje aan marktaandeel winnen. Honduras heeft het de laatste tijd wat moeilijker. Tegelijkertijd melden er meer en meer landen uit West-Afrika dat men daar ook vandaan wil exporteren en ook in Brazilië worden volop zoete aardappelen aangeplant. Zelf voeren we incidenteel zoete aardappelen uit West-Afrika. Persoonlijk vind ik het een mooie aardappel, prijstechnisch zit 'ie tussen de Spaanse en de Amerikaanse in", vertelt de importeur.

"Traditioneel gaan vanaf januari de volumes vanuit de Verenigde Staten toenemen. Voor ons maken de Noord-Amerikaanse zoete aardappelen nog zo'n 75 procent van het totale aandeel uit, maar dat is ook afhankelijk van de prijsstelling. De eerste Noord-Amerikaanse zoete aardappelen zijn al gearriveerd, en goed ontvangen. concludeert Martin.

Zoete aardappelen in de keuken

"Onze belangrijkste afzetlanden voor de oranje zoete aardappelen zijn Duitsland, Scandinavië en Frankrijk. Daarnaast zie ik ook een volume groei in wit vlezige zoete aardappelen met name voor de 'toko klanten'. Ook de biologische zoete aardappelen genieten steeds meer vraag, mits de prijs in lijn ligt met het conventionele product, want de meerprijs voor bio moet niet al te groot zijn", merkt Martin. "Het voordeel van de zoete aardappelen is zijn brede toepasbaarheid. We zien we als het kouder wordt de vraag naar zoete aardappelen vaak enorm toenemen. Zoete aardappelen worden toegepast onder andere kant-en-klaar in vorm van frietjes, verwerkt in soep als aardappelvervanger, chips en als toetje."

Inmiddels heeft de zoete aardappel wel een vaste plaats in het schap veroverd. "Feitelijk is de zoete aardappel een groente, maar je vindt hem in het schap zowel tussen de exoten als de aardappelen. Persoonlijk vind ik hem wel bij het aardappelassortiment passen, omdat het met zijn gezondheidsvoordelen een perfecte aardappelvervanger is. De zoete aardappel zet pas in een laat stadium zetmeel om in suiker, wat het een ideaal product maakt voor diabetici. Daar zou wat mij betreft door middel van campagnes nog wel meer aandacht aan geschonken mogen worden!"

Certificering
Al onze leveranciers hebben minimaal GlobalGAP certificering maar ook op sociaal vlak timmert men aan de weg. Sedex of Grasp lopen de audits voor dit seizoen al voor landen als Egypte en Noord–Amerika. We leveren de zoete aardappelen in diverse verpakkingen van dozen los a 6 kg, 18kg , bulk en verpakt in schaal of net", besluit Martin.

Voor meer informatie:
Roveg Fruit
Nijverheidsweg 20
2742 RG Waddinxveen
T +31(0)180 635 700
[email protected]
www.roveg.nl