Netwerkdag Vlaamse biolandbouw en onderwijs

"Consument, veilingen en verwerkende industrie vragen om bio"

Vrijdag 7 oktober 2016 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij, samen met de provincie West-Vlaanderen en Inagro vzw, voor de eerste maal een netwerkdag rond agro-ecologie en biolandbouw voor personeel uit het secundair land- en tuinbouwonderwijs.


 
De inschrijvingen overtroffen alle verwachtingen: met slechts 24 Vlaamse land- en tuinbouwscholen kon de dag rekenen op 56 deelnemers. Niet alleen leerkrachten, maar ook pedagogisch begeleiders, directeurs en technisch adviseurs-coördinatoren namen deel. Verschillende organisaties uit de sector zoals ILVO, Landwijzer, Inagro, Boerenbond en Bioforum hielpen de dag mee invullen en ondersteunen. Bart Naeyaert, gedeputeerde landbouw van de provincie West-Vlaanderen, opende de dag met de boodschap dat de provincie West-Vlaanderen inzet op bio omdat de consument, de veilingen en de verwerkende industrie vragen naar bioproducten. We moeten nu de land- en tuinbouwondernemers opleiden die deze producten kunnen produceren.Laure Triste en Lies Debruyne van ILVO namen de microfoon over. Na een korte theoretische toelichting over agro-ecologie en bio zetten ze de deelnemers aan het werk om de knelpunten bloot te leggen rond agro-ecologie en bio in het onderwijs.
Daarna deed Robin Haegeman van het Bernardustechnicum in Oudenaarde uit de doeken hoe zij via de teelt van tomaten en komkommers de leerlingen laten kennismaken met biologische landbouw. Door de gangbare en biologische teelt naast elkaar te zetten, krijgen de leerlingen een bredere kennis en kunnen ze later beter kiezen welke productiemethode het beste bij hen past.


 
Els Bonte van het Departement Landbouw en Visserij sloot de voormiddag af met een brainstormsessie rond de oprichting van een netwerk rond agro-ecologie, biologische landbouw en andere duurzame landbouw- en tuinbouwtechnieken. Na een biolunch trok iedereen de laarzen aan om op het veld ideeën uit te wisselen rond het thema bodem. Koen Dhoore van Landwijzer, Lieven Delanote en Annelies Beeckman van Inagro lieten de deelnemers graven naar bodemleven, stikstof-fixerende knolletjes van grasklaver, bodemcompactie en preiwortels. De leerkrachten kregen methodieken en tips rond duurzaam bodembeheer mee om in de praktijklessen toe te passen in de biologische landbouw.Uit het afsluitend rondje bleek dat de deelnemers het een boeiende en inspirerende dag vonden, en dat ze gemotiveerd zijn om met biolandbouw en agro-ecologie aan de slag te gaan. Ze vragen de opstart van een netwerk rond duurzame thema's.

Voor meer informatie: www.vlaanderen.be/landbouw 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven