Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitsland tegen verplichte controles van 'bio' voedingsproducten

Brussel voor 'biologische' barricades

Sommige havens stellen hogere eisen aan biologische producten dan anderen, als het gaat om besmetting met pesticiden vanuit de conventionele landbouw. EU-wetten laten echter buiten beschouwing hoe om te gaan met producten die verboden chemicaliën blijken te bevatten. Dit wordt dus overgelaten aan de individuele lidstaten. België, Italië en Tsjechië zijn de enige landen die de producten wettelijk van hun certificaat ontdoen. Alle andere lidstaten gedogen de 'besmetting', en producten kunnen dus gewoon als biologisch verkocht worden.
 
Volgens de Europese Commissie zorgen deze verschillen voor een onbalans op de EU markt en een geloofwaardigheidsprobleem voor consumenten. De Commissie wil EU-drempels introduceren voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen, en het doel is om dit onderdeel te maken van een nieuwe biologische verordening die waarschijnlijk begin volgend jaar afgerond wordt. 

Risico besmetting van andere velden

Lidstaten en het Europees Parlement zeggen dat biologische teelt vaak besmet wordt door omliggende niet-biologische teelt. Een maximum residuniveau zou telers straffen die zelf geen schuld hebben. Telers in landen zoals België en Duitsland hebben hier meer last van dan telers in bijvoorbeeld Spanje, omdat de velden in Spanje een stuk verder uit elkaar liggen.

Duitsland is tegen het voorstel. De Spaanse landbouwminister benadrukte het belang van geloofwaardigheid voor de consument, maar steunde vervolgens het voorstel van andere ministers in de Europese Raad dat niet-opzettelijke besmetting gedoogd zal moeten worden. 

Supermarkten bang

Duitsland verdedigt niet enkel het belang van kleine telers, maar ook dat van supermarkten. Als biologische producten hun certificaat kwijtraken kunnen supermarkten misschien niet meer aan de vraag voldoen. De vraag groeit snel, en voor supermarkten zou het erg zijn als hun aanbod instort.

Bron: Politico
Publicatiedatum: