Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe resolutie Commissie Landbouw Vlaams Parlement:

"Meer diversificatie in Vlaamse landbouw, meer bio"

In een nieuwe resolutie pleit de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement voor meer diversificatie in de landbouw. Die aanbeveling kwam onder meer tot stand dankzij de inbreng van BioForum Vlaanderen.

In maart dit jaar werd BioForum Vlaanderen als een van de stakeholders uitgenodigd op een hoorzitting van het Vlaams Parlement. Het mocht daar zijn visie op de schaalvergroting in de Vlaamse landbouw uit de doeken doen. Daar werd de gelegenheid aangegrepen om te wijzen op enkele resterende pijnpunten in onder meer de VLIF-regelgeving, waardoor het voor bedrijven die bewust kiezen om te differentiƫren veel moeilijker is om aan subsidies te raken.

Die hoorzitting maakte deel uit van een breder debat omtrent de schaal van de Vlaamse landbouw en heeft nu geresulteerd in een resolutie van de Commissie Landbouw van het Vlaamse Parlement. Daarin wordt onder meer benadrukt dat de klassieke formule van schaalvergroting niet langer het standaardantwoord kan zijn om crises het hoofd te bieden. Maatwerk is nu het nieuwe credo, aldus de parlementairen. Daarbij moet duidelijk ook plaats zijn voor alternatieve landbouwvormen zoals biologische landbouw.

De resolutie bevat een reeks voorstellen om meer ruimte te bieden voor diversificatie, ook naar biologische landbouw toe. Zo is te lezen dat de resultaten van de hervormingen van het VLIF geƫvalueerd moeten worden. Daarnaast is er onderzoek nodig naar hoe kleinschalige en vernieuwende projecten beter aan bod kunnen komen.

Aanbeveling

Een resolutie is geen bindende wetgeving, maar moet gezien worden als een aanbeveling voor de Vlaamse regering. En ook een resolutie is het resultaat van een politiek compromis, waardoor het soms vaag blijft en er ook aanbevelingen in staan die enigszins strijdig zijn met diversificatie. Zo zijn er vage verwijzingen naar biotechnologie, die eerder monocultuur in de hand werkt. Desondanks is BioForum positief over de aandacht die met deze resolutie wordt gegeven aan het potentieel van diversificatie. De resolutie vind je via deze link.

bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: