TTIP en landbouw-coalitie verwerpt duurzaamheidsverklaring CETA

De TTIP en landbouw-coalitie heeft kritisch gereageerd op de conceptversie van de ‘interpretatieve declaratie' van de Europese Commissie en Canada, die vrijdag 7 oktober gelekt werd. De verklaring zou de zorgen van maatschappelijke organisaties, boeren, het MKB en vakbonden over CETA moeten wegnemen. Daarvoor zijn geen enkele waarborgen opgenomen, omdat er nog geen eisen aan de 'wijze van productie' van Canadese producten mogen worden gesteld. CETA leidt dan altijd tot oneerlijke concurrentie voor Europese en Nederlandse boeren die aan hogere eisen moeten voldoen. Dit aldus Guus Geurts, coördinator van de TTIP en landbouw-coalitie, die onder andere bestaat uit boerenorganisaties, Bionext, FNV Agrarisch Groen en Platform Aarde Boer Consument. Eerder dit jaar overhandigden zij het manifest 'Houd de Boerderij TTIP-vrij' aan de Tweede Kamer.

De genoemde duurzaamheidsverklaring zal een grote rol spelen in het Tweede Kamerdebat RBZ-Handelsraad op 12 oktober. Dit Algemeen Overleg zal vooral over CETA gaan. Dit het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada dat aan het einde van deze maand dreigt te worden ondertekend door de Europese en Canadese regeringsleiders. De coalitie stuurde op 7 oktober haar visie over CETA naar de Tweede Kamer waarin volgende citaat over deze verklaring: 'Uitgaande van deze concepttekst worden onze zorgen bewaarheid, dat deze verklaring geen extra waarborgen biedt om producten die met lagere milieu-, dierenwelzijns-, arbeids- of voedselveiligheidsstandaarden zijn geproduceerd, tegen te houden. Dat Europese standaarden op papier gewaarborgd blijven biedt geen enkele garantie dat er via genoemde oneerlijke concurrentie toch een race to the bottom ontstaat. Daarbij blijven Regulatory Cooperation en ICS nog steeds onderdeel van het verdrag.'

In hun inbreng roept de TTIP en landbouw-coalitie verder op tegen CETA te stemmen, zolang landbouw en voeding onderdeel van dit verdrag uitmaken. In ieder geval zou de Tweede Kamer moeten oproepen dat het verdrag niet voorlopig inwerking treedt, totdat alle 28 lidstaten het verdrag geratificeerd hebben. Verder roept de coalitie de Tweede Kamerleden op TTIP en CETA een belangrijk onderdeel van de komende verkiezingscampagne te laten worden, omdat die tegelijk valt met de belangrijke stemming over CETA in het Europese Parlement volgend voorjaar.
Naar verwachting zullen diverse boerenorganisaties met onder andere tractoren vertegenwoordigd zijn op de grote manifestatie 'Stop Foute Handelsverdragen - TTIP, CETA en TISA' op 22 oktober vanaf 13.00 uur op het Museumplein in Amsterdam.

Voor meer informatie, klik hier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven