Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ingeborg de Groot, Skal, ontwikkelt inputlijst voor biologische akkerbouw:

"Samenstelling gewasbeschermingsmiddelen steeds ingewikkelder"

Zelfverklaard natuurliefhebber Ingeborg de Groot is werkzaam bij Skal en vindt het een sport om zo milieubewust en energiezuinig mogelijk te leven. Momenteel is zij bezig aan de ontwikkeling van een inputlijst voor biologische akkerbouwers: een lijst van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die biologische boeren mogen gebruiken.

"Ik hoop dat boeren in de toekomst niet meer hoeven te twijfelen of ze een bepaald gewasbeschermingsmiddel wel of niet mogen gebruiken. Ook in de biologische sector wordt de samenstelling van te gebruiken middelen namelijk steeds ingewikkelder. Het is daarom niet raar dat een biologische boer niet altijd weet of een middel wel of niet gebruikt mag worden. Als biologe heb ik mij tijdens mijn studie zelfs gespecialiseerd in gewasbescherming, maar ook ík heb al eens een fout gemaakt in de beoordeling van een middel…", zegt Ingeborg.

"De inputlijst zal productnamen tonen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die geëvalueerd zijn. Die evaluatie wordt niet door mij gedaan, maar door FiBL, een gespecialiseerd kennisinstituut in Zwitserland. Ik heb wel bijgedragen aan de evaluatiecriteria", vervolgt ze.

"Ik denk dat de inputlijst de boeren echt veel gemak gaat brengen. Voorwaarde is wel dat er genoeg leveranciers producten aanbieden ter evaluatie bij FibL. Hoe meer producten er op de inputlijst van Skal komen te staan, hoe makkelijker het wordt voor een biologische teler om te checken of zijn middelenkeuze voldoet. En daarin zit ook de link naar mijn eerder genoemde motivatie om goed voor de natuur te zorgen. Als een biologische teler makkelijk kan checken of de middelen die hij wil gebruiken aan de bio-wetgeving voldoen, wordt de kans ook kleiner dat hij een niet-toegestane stof op de akkers gebruikt. Puur natuur, daar gaat het om."

Meer lezen over inputs? Klik hier.
Publicatiedatum: