Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Nieuwe Graanschuur viert éénjarig bestaan met groots opgezet appelfeest

Tholen – Wie jarig is, trakteert. Het éénjarig bestaan van biologische winkel De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort werd vorige week groots gevierd met de aftrap van het Hollandse appelseizoen. Allerlei activiteiten met appelen in de hoofdrol lieten de zintuigen geenszins onberoerd. "Heel wat mensen waren op de been voor fruitteeltdeskundige Joke van der Ban, die een presentatie gaf over fruitbomen en voorzag in handige snoeiadviezen. Ook de appelpannenkoeken waren geliefd", zegt een opgewekte Abel Hertzberger, die als mede-initiatiefnemer bij de winkel betrokken is. "Biologisch leeft écht in Amersfoort."Het tweedaagse feest had een educatief tintje. Op de eerste dag kon het publiek een presentatie bijwonen van fruitteeltexpert Joke van der Ban. Zij deelde haar kennis op het gebied van appelteelt. Daarbij was alle ruimte voor het stellen van vragen. Op de tweede en tevens laatste dag gaf Pluktuin Très Jolie acte de présence, die de bezoekers kennis liet maken met een veelvoud aan oude appel- en perenrassen, waaronder de Notarisappel, de Lunterse Pippeling en de Gieser Wildeman stoofpeer. Ook kon het publiek zich daar te goed doen aan een proeverij van jams en chutneys van kleinfruit.
 
De Nieuwe Graanschuur haalt zoveel mogelijk streekproducten – groenten, fruit en vlees – uit de omgeving Amersfoort. De coöperatie stelt zichzelf als doel om het gebruik van verpakkingen zo veel mogelijk te reduceren. "Tijdens het appelfeest konden de bezoekers zelf appelmoes scheppen. We stimuleren dat onze klanten hun eigen potjes meebrengen om deze in onze winkel bij te laten vullen, al liggen er wel altijd bakjes en zakjes klaar." In beginsel is De Nieuwe Graanschuur een verpakkingsarme winkel.
 
Dat die filosofie gewaardeerd werd, bleek uit het feit dat veel nieuwe mensen hun gezicht lieten zien. Abel: "Het evenement was meteen een mooi ontmoetingsmoment voor onze coöperatieleden en alle nieuwe klanten. Dan wordt voor even het 'biologische dorp' in de stad zichtbaar. De gemoedelijke, informele sfeer, zoals bij het pannenkoeken bakken tegen de avond, droeg daar ook aan bij. Als beginnende winkel kijken we terug op een mooi appelfeest. Onze omzet was dan ook stukken hoger dan normaal, een hele leuke extra!"

Voor meer informatie:
www.denieuwegraanschuur.nl