Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel velddemonstraties op Netwerkdag Tuinbouw in de bio-tuinbouw

Ruim 300 bioboeren en geïnteresseerden kwamen naar de tweede editie van de netwerkdag en beurs 'Techniek in de bio tuinbouw' op 8 september in Bellegem. Naast de vele velddemonstraties en workshops werd ook de innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt voor de E-Weeder.

Kleine en middelgrote biologische bedrijven

De biologische tuinbouwsector in Vlaanderen bestaat voor een belangrijk deel uit kleine tot middelgrote bedrijven met focus op korte keten werking. Deze groep bedrijven is groeiende en kenmerkt zich door een sterke gedrevenheid: gedreven om biologisch te telen, gedreven om de klanten in een breed aanbod van bio-groenten te voorzien en gedreven om door te groeien naar een verdere professionalisering. Een passende, betaalbare mechanisatie op maat van het bedrijf is hierbij een speerpunt. Niet alleen voor de teler een hele uitdaging maar ook voor de toeleverende sector om aan deze vraag te voldoen.Velddemonstraties en systemen

Tijdens deze dag waren er veel velddemonstraties. Zo was er aandacht voor mechanische kruidbestrijding en elektrisch aangedreven werktuigen, zoals een schoffelrobot.

Naast de velddemo's met de verschillende machines waren er ook verschillende tunnelsystemen voor groenten, aardbeien en kleinfruit te zien. De voor- en nadelen van de verschillende systemen zijn samengevat in deze presentatie: Welk type tunnel past het best bij jouw bedrijf? Daarnaast was er ook een demonstratie met machines voor een betere bodembewerking en het telen op folie.

Aandacht voor kleinfruitteelten

Nieuw dit jaar waren de demonstraties en workshops voor kleinfruitteelten. Er was dan ook veel interesse voor de workshop waarin telers werden geïnformeerd over de mogelijkheden rondom de teelt van kleinfruit.

Innovatieprijs voor de E-Weeder

Klaas Ysbaert ging er met de hoofdprijs van door. Hij ontwikkelde de E-Weeder, een licht elektrische werktuigendrager voor schoffelwerk in de bioteelt. Deze innovatieprijs maakte onderdeel uit van de netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw'. Er werd een oproep gedaan naar telers om hun eigen innovatie/handigheidje op gebied van mechanisatie te komen voorstellen. Elke bezoeker kon stemmen op één van de acht ingezonden concepten. Er was veel belangstelling voor deze praktische zelfgemaakte tools. Er was een gevarieerd aanbod van inzenders. Van een 2-in-1 nettenroller- en folielegger tot een efficiëntere aarbeienplanter.Bron: Biokennis.org / CCBT
Publicatiedatum: