Bio-telers voor quinoateelt 2017 gezocht

"Bekendheid Nederlandse quinoa mag nog wel groeien"

De Dutch Quinoa Group (DQG) zet zich de laatste jaren in voor de lokale productie van quinoa. Op deze manier probeert het bedrijf de quinoa, dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, beter beschikbaar te maken in Nederland.

De DQG begeleidt de teelt, verwerking en vermarkting van Nederlandse quinoa. Dit jaar is hun derde oogstjaar. Circa 40 akkerbouwers telen gezamenlijk op 250 hectare. De akkerbouwers zijn verspreid over heel Nederland, telen op duurzame wijze en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. 20 procent van deze productie is daadwerkelijk biologisch gecertificeerd. Niet alle productie heeft het biologische keurmerk, omdat een teelt pas biologisch is als het hele bedrijf biologisch is en er ook richtlijnen op andere gebieden dan gewasbescherming zijn.De productie van Nederlandse biologische quinoa onder een keurmerk is wel een duidelijke meerwaarde vindt de DQG. Nederlandse telers kunnen zich duidelijk onderscheiden omdat de eisen via wetgeving en certificering op een hoog niveau liggen en het toezicht op de conventionele en biologische teelt in Nederland zeer streng is.

De bekendheid van Nederlandse quinoa mag wel nog wat groeien, stelt DQG. Hiervoor heeft het een consumentmerk opgericht, Lola Quinoa. Lola staat voor 'low lands' oftewel lage landen. De biologisch gecertificeerde Quinoa is momenteel verkrijgbaar bij de Ekoplaza en Udea. DQG zoekt biologische landbouwbedrijven die zich willen bekwamen in de teelt van quinoa.

Voor meer informatie: www.lolaquinoa.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven