Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carrefour: dit jaar opnieuw dubbele cijfers

Biologische voeding wordt normaal in Frankrijk

Biologische verkoop in Frankrijk zal in 2016 met 20% toenemen, de grootste toename in 7 jaar. Dit komt doordat telers en retailers uitbreiden in de sector, zo meldt persbureau Reuters. Frankrijk, de grootste landbouwproducent in Europa, deed er relatief lang over om over te stappen op biologisch voedsel in de laatste 10 jaar. Dit werd extra duidelijk als het vergeleken werd met EU-buren zoals Duitsland. Het afgelopen jaar bleek biologisch in Frankrijk toch ook steeds normaler te worden. 

Verkoopcijfers namen in de eerste helft van dit jaar toe met 20% en het lijkt erop dat deze trend de rest van het jaar zal doorzetten. Als de trend doorzet zal de totale verkoopwaarde de 6,9 miljard euro bereiken volgens Agence Bio. Agence Bio: "De start van de biologische sector wordt bevestigd in 2016."Deze grote toename vindt plaats terwijl de verkoop van algemene supermarktproducten in de eerste helft van dit jaar met minder dan 1% is toegenomen, volgens onderzoeksbedrijf Nielsen. Biologische verkoop werd ondersteund door een snel groeiende productieketen. Volgens Agence Bio is dit een publiek-private samenwerking die de ontwikkeling van de sector ondersteunt. 

De hoeveelheid biologische landbouwgrond groeide tot 1,57 miljoen hectare, 5,8% van de totale landbouwgrond in Frankrijk. Het was nog 1,4 miljoen hectare landbouwgrond aan het eind van 2014. Er is een toename van 10% in het aantal biologische landbouwbedrijven. 

De toenemende productie gaat gelijk op met de vraag. De verwachting van Agence Bio is dat het aandeel Franse producten in Franse biologische verkoop stabiel blijft met driekwart dit jaar. Een deel van de import bevat tropische producten. 

In de eerste helft van dit jaar zijn 200 nieuwe specialistische winkels geopend, die bijdroegen aan een toename van 25% in de verkoop in specialistische winkels. Ook supermarkten hebben grote groei meegemaakt in de verkoop van biologische producten, volgens Agence Bio wel 18% in de eerste helft van het jaar. 

Carrefour, de grootste retailer van Europa, is bezig met de ontwikkeling van biologische winkels in Parijs en de verkoop van biologische merken in de supermarkten. Dit jaar heeft Carrefour e-commerce biologische leverancier Greenweez binnengehaald. Volgens Carrefour was de groei in verkoop van biologische producten 11% in 2015, en in 2016 zet de groei door met dubbele cijfers.

Agence Bio verwacht dat het aanbod van populaire biologische producten als brood wel afneemt door een slechte graanoogst dit jaar.

Bron: Reuters
Publicatiedatum: