"TTIP- en landbouwcoalitie: "Geen gelijk speelveld bij vrijhandelsverdragen"

De TTIP en landbouwcoalitie heeft minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opgeroepen op de 'resetknop' te drukken voor wat betreft de handelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada, TTIP en CETA.
De landbouwcoalitie bestaat uit Nederlandse Vakbond Varkenshouderij, LTO Varkenshouderij, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Dutch Dairymen Board, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding, Bionext, Milieudefensie, FNV sector Agrarisch Groen en Platform Aarde Boer Consument. De organisaties hebben tijdens hun gesprek met de minister benadrukt niet tegen buitenlandse handel te zijn, maar wel tegen deze vrijhandelsverdragen, waarbij in de ogen van de landbouwcoalitie geen sprake is van een gelijk speelveld.Negatieve gevolgen

"Met TTIP en CETA zijn zowel Nederlandse landbouwers en veehouders als de werknemers in de landbouw de verliezers", verklaart Guus Geurts, coördinator van de TTIP en landbouwcoalitie. Voedselproducten worden in de Verenigde Staten en Canada tegen aanzienlijk lagere dierenwelzijns-, milieu-, arbeids- en voedselveiligheidsstandaarden geproduceerd. Bij het wegvallen van importheffingen of het instellen van tariefvrije importquota komen deze producten tegen lage prijzen de Europese markt op. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie en een verslechtering van de inkomenspositie van de landbouwers en veehouders, die in Nederland vaak al een hogere kostprijs hebben dan hun Europese collega's."

Minister Ploumen onderkent dat een aantal agrarische sectoren te maken krijgt met grotere concurrentie als gevolg van CETA en TTIP. Reden waarom zij hecht aan een open en constructieve communicatie met de betreffende bedrijfstakken. Deze zal dan ook gecontinueerd worden.

Klimaat

De coalitie is blij met de plannen van de minister voor een 'reset' van de handelspolitiek. Deze komt erop neer dat er in onderhandelingen over nieuwe handelsverdragen meer aandacht moet zijn voor transparantie en grote betrokkenheid van maatschappelijke organisaties. Daarnaast moet er meer rekening gehouden worden met de impact van handelsakkoorden op klimaat, sociale aspecten en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Dan is wel nodig dat de WTO toestaat dat er eisen mogen worden gesteld aan 'de wijze van productie' van importproducten, en er wél sprake is van een gelijk speelveld, zo stelt de coalitie.

Bron: NAV

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.